Anul trecut, in 2005, o echipa de cercetatori de la Centrul de Stiinte ale Sanatatii din cadrul Universitatii Texas din San Antonio, cu Sharon P. Fowler conducator de echipa, a finalizat un studiu amplu despre efectele bauturilor dietetice asupra gre
Anul trecut, in 2005, o echipa de cercetatori de la Centrul de Stiinte ale Sanatatii din cadrul Universitatii Texas din San Antonio, cu Sharon P. Fowler conducator de echipa, a finalizat un studiu amplu despre efectele bauturilor dietetice asupra greutatii corporale. Studiile indica cresterea riscului de ingrasare cu 41 % la persoanele care consuma cel putin o doza de bautura dietetica pe zi. Studiul a durat opt ani si a fost efectuat pe 1.550 de americani caucazieni si hispanici cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani. Dintre acestia, cei 662 de participanti, care in momentul inceperii experimentului aveau o greutate normala, aproape o treime au devenit supraponderali sau obezi pana la finalul studiului.
Pentru persoanele care consuma cu regularitate bauturi carbogazoase cu adaos de zahar, riscul de a deveni supraponderal sau obez a fost cu 26% mai mare pentru aceia care consumau o jumatate de doza zilnic; cu 30,4% mai mare pentru persoanele care consumau intre o jumatate de doza si o doza zilnic; cu 32,8% mai mare pentru aceia care consumau intre o doza (0.33 ml) si doua zilnic si cu 47,2% mai mare pentru persoanele care consumau mai mult de 2 doze zilnic.
Pentru persoanele care consuma cu regularitate bauturi carbogazoase dietetice, riscul de a deveni supraponderal sau obez a fost cu 36,5% mai mare pentru aceia care consumau o jumatate de doza zilnic; cu 37,5% mai mare pentru persoanele care consumau intre o jumatate de doza si o doza zilnic; cu 54,5% mai mare pentru aceia care consumau intre o doza si doua zilnic si cu 57,1% mai mare pentru persoanele care consumau mai mult de 2 doze zilnic.
Pentru fiecare doza de bautura dietetica consumata zilnic, riscul unei persoane de a deveni supraponderala creste cu 41%. Explicatia stiintifica a venit tot din partea echipei conduse de Sharon Fowler si anume ca bauturile dietetice nu pot fi blamate pentru cresterea in greutate insa exista o gama variata de factori care au un rol important in acest sens. De exemplu, o persoana care consuma bauturi dietetice la o masa considera ca este acceptabil sa compenseze numarul redus de calorii al bauturii cu o mancare bogata in calorii. In timp ce papilele gustative sunt satisfacute temporar de gustul bauturilor dietetice, creierul nu este asa de usor de inselat si acesta inca tanjeste pentru energia obtinuta din calorii. Studiile au aratat ca bauturile dietetice cu indulcitori artificiali stimuleaza apetitul ceea ce conduce la consumul de alimente chiar cand nu va este foame, finalitate care combate scopul bauturilor dietetice, de a fi un aliat in viata de zi cu zi si in mentinerea unei greutati corporale in parametri normali. Pentru a intelege mai bine efectele consumului de bauturi carbogazoase dietetice, puteti cere sfatul medicilor parteneri in campania ReductoStart, care ofera o consultatie de specialitate gratuita tuturor persoanelor care s-au decis sa slabeasca sanatos.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.