Uite asa o barba avea... Declaratie-soc: scriitorul Mihai Pelin, care a avut acces la arhivele Securitatii, afirma ca Andrei Plesu il instiinta pe dictatorul Nicolae Ceausescu de relatia pe care o avea cu ofiterul de securitate Vasile Malureanu. Pel

Uite asa o barba avea... Declaratie-soc: scriitorul Mihai Pelin, care a avut acces la arhivele Securitatii, afirma ca Andrei Plesu il instiinta pe dictatorul Nicolae Ceausescu de relatia pe care o avea cu ofiterul de securitate Vasile Malureanu. Pelin mai spune ca Elena Ceausescu, nemultumita de rapoartele Securitatii despre „transcendentali“, a ordonat ca problema sa fie preluata de organele de partid. „Securitatea n-a avut timp sa-si salveze persoanele cu care colabora“, mai spune Pelin. El afirma ca din aceasta cauza a fost exclus din PCR si Plesu

... si uite asa o pieptana. In urma cu doua zile, Andrei Plesu declara la Realitatea TV: „Nu inseamna ca n-ai colaborat cu Securitatea daca ai dosar de urmarit!“ Filosoful a avut dosar de urmarit, botezat „Tulceanu“. Interesant este ca din arderea programata de la Berevoiesti au scapat prea putine frånturi de documente ce tineau de miscarea „Meditatia transcendentala“. Este posibil ca ele sa fi cuprins note ale colaboratorilor Securitatii aflati in grupul „transcendentalilor“. Multi dintre intelectuali au fost dati af ara din PCR si/sau din functii. Cu cine a lucrat Secu'?

Timpul 'Meditatiei Transcendentale>> a trecut. A ramas o scrisoare 'pierduta>> catre Ceausescu
Pelin: Plesu dadea informatii unui ofiter de securitate, Vasile Malureanu!
Filosoful Andrei Plesu, arhicunoscuta personalitate si director la „Dilema veche“, fost membru al CNSAS si ex-consilier al presedintelu Traian Basescu, este, la randul sau, o persoana aflata in impasul actualei deconspirari ca politie politica realizata la aceasta ora de Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Plesu a facut parte din intelectualii puternic implicati in miscarea denumita la acea vreme „Meditatia Transcendentala“. Scriitorul Mihai Pelin, unul dintre putinii care au putut rasfoi pana acum pagini intregi din arsenalul fostei Securitati, a declarat, ieri, pentru „Gardianul“ ca, intr-adevar, exista scrisori trimise de Andrei Plesu la Cabinetul 1, adresate chiar lui Nicolae Ceausescu. „E clar ca acolo, in acea miscare, s-a-ntamplat ceva“, afirma Pelin.

„Securitatea avea, in aceasta Meditatie Transcendentala, oamenii ei. Pentru ca Elena Ceausescu a fost, la un moment dat, nemultumita de rapoartele Securitatii, a ordonat ca de aceasta problema sa se ocupe organele de partid. Ordinul acesta a fost intempestiv, iar Securitatea nu a avut timp sa-si salveze persoanele cu care colabora. Asa se face ca unii dintre ei au fost dati afara din partid odata cu alti intelectuali care au suferit repercusiunea de a fi eliminati din randul membrilor PCR“, afirma scriitorul. Pelin a mai explicat si faptul ca Plesu ii scria secretarului general al PCR, Nicolae Ceausescu, ca el i-a spus tot ce se intampla in „Meditatia transcendentala“ locotenentului colonel din MI, Vasile Malureanu. De fapt, in scrisoare, Plesu ii gresise numele, numindu-l „Lamureanu“. Sa fi fost aceasta greseala de nume una premeditata? Sau una intamplatoare?

Faptul ca Plesu a fost dat afara de la Institutul de Istoria Artelor si a fost eliminat si din structura PCR poate fi, acum, pentru Andrei Plesu o motivare ca Securitatea l-a socotit „dusman“ si ca nu avea cum sa fie colaborator. Pe final, scriitorul Pelin ne-a declarat: „Parerea mea este ca Plesu a colaborat cu Securitatea, dar pentru ca Securitatea, v-am spus, nu a avut timp sa-si acopere oamenii din randul transcendentalilor, dovada ca au fost pedepsiti de Cabinetul 2 si vreo sase securisti, a fost dat si el afara. Acum, Andrei Plesu se prevaleaza de aceste repercusiuni pe care le-a avut la acea vreme!“

Legaturi 'externe>> primejdioase?
Revenim la personajul din Ministerul de Interne (n.n.- sub umbrela ministerului activa Departamentul Securitatii Statului), pomenit in „rabojul“ trimis de Plesu lui Nicolae Ceausescu, ofiterul Vasile Malureanu. Acesta a fost si in structura serviciilor secrete infiintate dupa 1989, la SRI. Surse confidentiale afirma ca Malureanu ar fi detinut, la un moment dat, si functia de sef al cifrului la Serviciul de Informatii Externe. Legat de Externe, Andrei Plesu chiar a fost ministru.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.