Prima proba a celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului a inceput ieri, in Capitala, mai devreme cu o ora si jumatate, din cauza caniculei, din acelasi motiv profesorii incercand sa organizeze examenul in sali mai racoroase. Testul a inceput la ora 7.30 sau cel tarziu 8.00, in loc de 9.00, cum a fost anuntat initial, organizatorii sperand ca, la orele cu temperaturi maxime, proba sa fi fost incheiata. Candidatii au fost admisi in sali cu apa sau suc, iar daca li se face rau, din cauza caldurii, pot intrerupe prezentarea subiectului pana cand starea sanatatii lor va fi ameliorata.
In Bistrita-Nasaud, aproximativ 70 de absolventi de liceu din promotiile anterioare, dintre care majoritatea sunt plecati la munca in strainatate, s-au prezentat, ieri, la examen. "Capsunarii" au nevoie de diplome pentru a se putea califica in meseriile pe care le pratica peste hotare, multi dintre patronii lor cerandu-le dovada faptului ca au urmat o scoala. O alta categorie importanta este formata din angajati ai MAI sau MapN, carora li se cere, de anul viitor, sa fie absolventi cel putin de studii medii. La Miercurea Ciuc, peste 400 de elevi harghiteni s-au inscris la cea de-a doua sesiune a Bac'-ului, aproximativ 80% dintre ei urmand sa sustina, din nou, proba scrisa la limba si literatura romana.
43.000 de absolventi au intrat in "focuri"
Aproximativ 43.000 de absolventi de liceu s-au inscris la a doua sesiune de bacalaureat din acest an. Dintre cei inscrisi, 41.469 sunt de etnie romana, iar ceilalti 1522 apartin minoritatilor. Examenul se va desfasura in 113 centre, iar lucrarile vor fi evaluate in 53 de unitati. Potrivit graficului stabilit de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in 21-22 august are loc proba orala de limba si literatura romana; 23-24 august - limba si literatura moderna - proba orala; 25-26 august - limba si literatura materna - proba orala; 28 august - limba si literatura romana - proba scrisa; 29 august - limba si literatura materna - proba scrisa; 30 august - proba obligatorie a profilului - proba scrisa; 31 august - o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii - proba scrisa sau practica;
1 septembrie - o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - proba scrisa sau practica. Pe 4 septembrie, pana la ora 16.00, vor fi afisate rezultatele. Contestatiile pot fi depuse in aceeasi zi, intre orele 16.00 si 20.00 si vor fi rezolvate in urmatoarele doua zile, urmand ca rezultatele finale sa fie afisate in 7 septembrie. Candidatii proveniti din invatamantul de stat au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat fara taxa de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe.
Hardau vrea Bac' fara Sport din 2007
Ministrul Educatiei vrea sa simplifice structura examenului de bacalaureat, din 2007, astfel incat testele sa vizeze pregatirea elevilor, motiv pentru care este hotarat sa elimine sportul dintre probele optionale. "De la anul vom schimba radical metodologia examenului de bacalaureat, iar acum lucram in minister exact la acest document", a declarat, ieri, pentru Mediafax, Mihail Hardau, ministrul Educatiei. Potrivit demnitarului, actuala echipa a Ministerului Educatiei si Cercetarii intentioneaza reducerea numarului disciplinelor de bacalaureat, examenul avand scopul de a contura un anumit nivel de pregatire a elevilor. Pentru a anumita proba exista 150 de discipline optionale, vobind de cele din aria curriculara specifica profilului, iar in cazul celor de la profilul opus pot fi 70-80 de optionale. "Este un numar exagerat de mare", a mai spus Hardau, care crede ca examenul trebuie sa fie simplu, sa vizeze pregatirea elevilor si nu interesele profesorilor de a-si promova disciplinele. (M.S.)