Comunitatea internationala a Trek-istilor s-a reunit weekendul trecut la Las Vegas, in Nevada, pentru a sarbatori implinirea a 40 de ani de la aparitia serialului SF.

In 1966, la prima difuzare pe micile ecrane ale americanilor, „Star Trek" a fost considerat un serial prea complicat pentru televiziune. El a trecut insa de reticenta producatorilor, iar succesul s-a masurat in 726 de episoade, sase serii televizate, zece filme de „ultima frontiera" si peste un miliard de dolari. Creat de Gene Roddenberry, serialul SF a adus in programele tv si citeva premiere colaterale: a prezentat pentru prima data un echipaj interetnic si a aratat primul sarut interrasial de pe micul ecran.

„Doi pentru teleportare"

In Romania, „Star Trek" a debutat in 1993, la televiziunea publica, direct cu seria „Next Generation", produsa intre anii 1987 si 1994. Noua generatie avea, de asemenea, o noua nava, numita tot Enterprise, si un nou echipaj, printre care capitanul Jean-Luc Picard, Number 1 si androidul Data. Seria aparuta prima data in Romania a avut de altfel cel mai mare rating dintre toate sase si a fost singurul serial „Star Trek" nominalizat pentru Emmy la categoria Cel mai bun serial dramatic, pentru ultimul sezon din anul 1994. Seria originala „Star Trek", alaturi de capitanul Kirk si de doctorul Spock, a ajuns pe plaiurile autohtone in 1994, difuzata de Tele7abc. In prezent, romanii pot urmari seria „Enterprise" pe AXN. (A.B.)