Peste 300 de angajati ai uzinei Rulmentul Brasov vor fi disponibilizati cand vine aprobarea de la AVAS, sustine liderul sindical al uzinei, Gabriel Dachim. In prezent, uzina numara 2.900 de angajati, potrivit Mediafax. "Este problema mea daca vor fi proteste sau nu. Nu se pune problema. Eu nu ma dau in spectacol precum altii. Apostu (liderul sindical de la Tractorul Brasov) iese in presa si pe sticla de cate ori are ocazia numai ca sa isi faca imagine. Eu nu fac asa cevaa€ś, a mai spus, Dachim. In ceea ce priveste preluarea societatii de catre israelienii de la Shabum International Ltd, reprezentant unic pe piata romaneasca al firmei ISCAR, Dachim crede ca AVAS "ar trebui sa fie tampita sa nu accepte o oferta de privatizare", tinand cont de renumele firmei ISCAR in intreaga lume.
ISCAR, compania controlata in prezent de Warren Buffett, este prezenta in Romania de peste 30 de ani, colaborand - prin Shabum International Ltd - cu fabricile producatoare de rulmenti si cu alti producatori din industria grea. Potrivit liderului sindical, daca pana in data de 10 octombrie, cand expira termenul de privatizare a uzinei, nu se va realiza privatizarea, compania israeliana intentioneaza sa investeasca in Ungaria.
Uzina Rulmentul, a carei productie este in proportie de 90% destinata exportului, are in prezent datorii totale de 55 milioane euro, incluzand cele la bugetul statului - din care mai mult de jumatate sunt majorari si penalitati, datoriile comerciale si liniile de credit. Mare parte dintre datorii se inregistreaza din cauza creditelor necesare retehnologizarii cu linii de productie performante.
Aceasta este a treia incercare de privatizare a companiei brasovene, dupa ce AVAS, care detine 50,9% din actiuni, a respins doua oferte venite din partea companiei Rulmenti Barlad si a consortiului format din Industrial GP SRL Bucuresti si Uzuc SA din Ploiesti. Rulmentul Brasov a fost scoasa la privatizare in luna august 2005, iar in luna mai a acestui an AVAS a respins propunerea formulata de actionarii care controleaza peste 10% din capitalul social privind divizarea companiei in trei firme, pe motiv ca aceasta propunere nu se incadreaza in strategia de privatizare.