Termenul pentru ofertele imbunatatite la privatizarea CEC ar putea fi amanat cu cel mult doua saptamani fata de data initiala, intrucat potentialii investitori au solicitat un audit limitat al rezultatelor financiare ale bancii la sase luni, a declar
Termenul pentru ofertele imbunatatite la privatizarea CEC ar putea fi amanat cu cel mult doua saptamani fata de data initiala, intrucat potentialii investitori au solicitat un audit limitat al rezultatelor financiare ale bancii la sase luni, a declarat pentru Mediafax ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. La sfarsitul lunii trecute, seful Finantelor, care este si presedinte al comisiei de privatizare a institutiei de credit, a anuntat ca pana la 23 august va negocia forma finala a contractului de vanzare cu cei doi finalisti, National Bank of Greece si OTP Ungaria, iar cel mai probabil pana la 31 august vor fi depuse ofertele imbunatatite. "Vom comunica saptamana viitoare agenda actualizata a privatizarii. Cred ca ar putea exista o intarziere de 10-15 zile, in functie de ritmul in care auditorul va termina verificarea rezultatelor CEC la sase luni", a explicat Vladescu. In ceea ce priveste discutiile pe marginea cazului FNI, ministrul Finantelor a aratat ca partea romana priveste situatia in contextul legislatiei existente. Potrivit legii, in cazul FNI, AVAS s-a subrogat Casei de Economii si Consemnatiuni in drepturi si obligatii. "Avem aceeasi pozitie ca in cazul Bancorex. Relatia CEC, institutie detinuta de statul roman, cu un operator privat, nu trebuie sa afecteze procesul de privatizare sau pozitia viitorului proprietar", a adaugat Vladescu. Dupa finalizarea discutiilor asupra contractului de privatizare, cei doi ofertanti vor trebui sa-si imbunatateasca oferta financiara. Castigatorul va fi institutia care ofera cel mai bun pret. Statul vinde 69,9% din actiunile CEC. Din suma incasata, contravaloarea a 9,9% din capitalul social va fi transferata Fondului Proprietatea.
Rectificare bugetara consistenta in octombrie
Pe de alta parte, Vladescu a anuntat ca Ministerul Finantelor va propune Guvernului o rectificare bugetara de mici dimensiuni in luna august, a treia din acest an, iar in luna octombrie va fi realizata o rectificare mai consistenta. "In octombrie vom avea mai multe date despre cresterea economica, despre inflatie si atunci vom opera o rectificare bugetara consistenta, cu realocari de fonduri", a adaugat Vladescu. Ministrul Finantelor afirma ca nu va fi propusa, "in niciun caz", depasirea deficitului de 2,5% din PIB. "Nu vor fi realocari pentru salarii cu exceptia celor deja angajate, respectiv pentru invatamant si pentru personalul care trebuie suplimentat la armata si interne", a explicat Vladescu. Oficialul MFP a mai aratat ca, in functie de fazele diferitelor proiecte finantate de la buget, se vor suplimenta cheltuieli pentru plata lucrarilor executate dar necuprinse inca in buget. La ultima rectificare bugetara, efectuata in luna iunie, tinta de deficit al bugetului general consolidat pentru acest an a fost majorata de la 0,9% din PIB la 2,5% din PIB, dupa ce obiectivul initial fusese de 0,5% din PIB. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.