ONU vrea viitoarea Finul largita in Liban ca pe "o forta musculoasa si bine echipata", dar nu "ofensiva", a declarat secretarul general adjunct, Mark Malloch Brown, chemand tarile membre sa furnizeze trupe fara intarziere, informeaza Rompres. ONU pro
ONU vrea viitoarea Finul largita in Liban ca pe "o forta musculoasa si bine echipata", dar nu "ofensiva", a declarat secretarul general adjunct, Mark Malloch Brown, chemand tarile membre sa furnizeze trupe fara intarziere, informeaza Rompres. ONU propune reguli de angajament "care prevad folosirea fortei pentru a impiedica utilizarea viitoarei zone de desfasurare a Finul in scopuri ostile si pentru a ajuta guvernul libanez sa securizeze frontierele sale si alte puncte de intrare", a adaugat numarul doi al ONU. Pana in prezent Romania nu a primit o solicitare oficiala din partea ONU sa trimita trupe de mentinere a pacii in Liban sub mandat ONU, informeaza surse guvernamentale.
ONU a primit oferte de trupe pentru viitoarea forta internationala in Liban, dar nu este inca in masura sa puna pe picioare avangarda de 3500 de oameni pe care doreste sa o desfasoare foarte rapid pe teren. Secretarul general adjunct al ONU, Mark Malloch Brown a declarat joi ca: "Am avut multe oferte interesante in aceasta dupa-amiaza, anumite au fost suficient de ferme, altele au fost conditionate de un examen atent al conceptului de operatiune" a viitoarei forte, in timp ce alte tari s-au aratat "mai degraba prudente", a adaugat el. Malloch Brown a refuzat sa numeasca tari specifice. El a recunoscut ca ONU a fost "deceptionata" ca Franta, pe care organizatia se baza sa furnizeze baza fortei, nu a oferit decat 200 de oameni ca intarire de urgenta care se vor adauga celor 200 de "casti albastre" franceze ale actualei Finul. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, urmeaza sa efectueze saptamana viitoare o vizita in Liban. O sursa oficiala libaneza a confirmat aceasta vizita, fara a mentiona data, si a precizat ca secretarul general al ONU va merge la Beirut, apoi la Tel Aviv, Damasc si Teheran.
Franta trimite trupe
Franta va trimite doar 200 de soldati pentru a intari de urgenta Forta Natiunilor Unite din Liban. Presedintele francez Jacques Chirac i-a prezentat aceasta oferta secretarului general al ONU, Kofi Annan, in cursul unei convorbiri telefonice desfasurate joi dupa-amiaza, cand la sediul Natiunilor Unite era programata o reuniune a tarilor care ar putea contribui la intarirea Finul.
Bulgaria va trimite trupe pentru a intari Forta interimara a Natiunilor Unite in Liban, informeaza Sofia News Agency. Surse neoficiale au declarat pentru cotidianul 24 Ceasa ca executivul bulgar a decis deja sa raspunda cererii ONU de a trimite trupe, dar premierul Serghei Stanisev va astepta pana duminica cu anuntul oficial. Premierul bulgar asteapta ca Statul Major sa elaboreze un raport cu privire la optiunile armatei. Ministrul de externe bulgar, Ivailo Kalfin, a dezmintit, vineri, informatia aparuta in cotidianul bulgar 24 Ceasa, conform careia Bulgaria va trimite trupe pentru a intari Forta interimara a Natiunilor Unite in Liban.
Germanii raman acasa
Guvernul german exclude orice participare la un angajament de trupe terestre echipate pentru a lupta in cadrul viitoarei forte de pace in sudul Libanului, a declarat cancelarul german Angela Merkel, transmite Rompres. Germania propune, in schimb, trimiterea unei "componente de protectie maritima" facand sa contribuie marina sa la viitorul dispozitiv, pentru securizarea frontierelor de partea marii. Ea prevede de asemenea sa puna la dispozitie forte pentru logistica, transport prin aer si recunoastere, a adaugat ea, in timpul unei declaratii de presa. Toate acestea, a precizat ea, raman conditionate de stabilirea de reguli clare din partea ONU si de aprobarea guvernului libanez si a camerei deputatilor germani. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.