Despre Muzeul de Arta din Tulcea si despre expozitiile ori diversele evenimente petrecute in zona artelor vizuale pe malurile tulcene ale Danubiului am mai avut ocazia sa scriu si le-am consemnat cu bucurie, descoperind acolo serioase preocupari pent
Despre Muzeul de Arta din Tulcea si despre expozitiile ori diversele evenimente petrecute in zona artelor vizuale pe malurile tulcene ale Danubiului am mai avut ocazia sa scriu si le-am consemnat cu bucurie, descoperind acolo serioase preocupari pentru valorizarea si consolidarea operelor ce au trecut, cel putin pana in prezent, proba nemiloasa a timpului.
si fiindca in vara aceasta am mai avut doua surprize placute la Tulcea, ii voi acorda fiecareia spatiul cuvenit, incercand sa vin astfel in intampinarea dorintei celor catorva inimosi oameni de cultura de acolo de a-si face cunoscut patrimoniul local. E limpede ca doar o sustinere materiala consistenta le lipseste pentru a-si atinge scopul. Cultura e vitregita la Tulcea, ca in toata Romania.
Dupa intalnirile anuale pe simezele Muzeului de Arta din Tulcea ale gravorilor din toata tara, cu ocazia concursului "Constantin Gavenea", dupa expozitia colectiva de acuarela realizata in aer liber, in imprejurimile Manastirii Celic Dere, in fine, dupa expozitia-eveniment Victor Brauner din primavara lui 2006, Muzeul gazduieste retrospectiva de grafica semnata Tiberiu Nicorescu, deschisa pana la sfarsitul lunii august.
Bucurestean de origine, Tiberiu Nicorescu s-a nascut in 1927 si a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu". Creatia lui, prezentata publicului din tara si din strainatate in opt personale si in numeroase expozitii de grup, n-a ramas neobservata de critica, cum se vede in elegantul catalog editat si lansat cu ocazia retrospectivei de gravura de la Tulcea. Tiberiu Nicorescu a avut o bogata activitate si ca ilustrator de carte, autor de costume pentru teatru si de afise pentru film.
Vorbim despre artist astazi, din pacate, la timpul trecut, fiindca ne-a parasit in 1995, lasand, asemenea multor confrati, o opera bogata care avea nevoie sa fie pastrata si pusa in valoare. S-ar putea spune ca posteritatea lui Tiberiu Nicorescu e mai norocoasa decat a altor artisti, ale caror lucrari au ajuns uneori chiar si la cosul de gunoi, dupa disparitia autorilor. E rusinos, dar se intampla adesea in Romania contemporana ca rudele plasticienilor defuncti, oricat de valorosi, sa n-aiba solutie macar pentru depozitarea corecta a lucrarilor ramase.
La indemnul graficianului Teodor Hrib, Ibrahima Keita, directorul Muzeului de Arta din Tulcea, a venit la Bucuresti in 2003, in vizita in casa doamnei Alexandrina Ionescu-Daniel, sotia lui Tiberiu Nicolescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.