Senatorul independent Ioan Talpes a declarat, ieri ca vanzarea Petrom este "un jaf fabulos". Acesta a spus ca, in conditiile in care pretul barilului va atinge, anul viitor, valoarea de 100 de dolari, statul roman trebuie sa ia in considerare si rene
Senatorul independent Ioan Talpes a declarat, ieri ca vanzarea Petrom este "un jaf fabulos". Acesta a spus ca, in conditiile in care pretul barilului va atinge, anul viitor, valoarea de 100 de dolari, statul roman trebuie sa ia in considerare si renegocierea unor preturi. Pachetul majoritar de actiuni al Petrom a fost preluata la sfarsitul anului 2004 de catre grupul austriac OMV, printr-o tranzactie care a inclus cumpararea unei participatii a statului roman si o majorare de capital. "Jaful despre care vorbesc nu se refera la faptul ca s-a vandut intreprinderea aceea, ci ca s-au transferat rezervele de petrol odata cu aceasta intelegere si este tragic acest lucru. In conditiile in care la anul vom avea 100 de dolari pe baril, sa negociezi rezervele cunoscute, cele aflate in exploatare, cu o suma de trei ori mai mica decat aceasta care va fi la anul, sa nu iei in seama posibilele rezerve, dar mai ales faptul ca in Romania pana in anii 1975 nu s-au putut exploata decat 30% din rezervele de petrol, ca a ramas in sol 70% si inca 40% este perfect exploatabil astazi cu tehnologia existenta pe piata internationala, deja intra in zona derizoriuluii, a declarat acesta. Talpes a mai spus ca, in opinia sa, privatizarea a fost de natura politica. "Desigur ca ne-am putea intreba: a fost un transfer economic sau politic? Este cert ca multe dintre aceste transferuri au fost politice", a declarat Talpes. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.