Urmand traditia unor dintre marii nostri inaintasi, I. Oprisan s-a afirmat, in egala masura, atat ca istoric literar, cat si ca folclorist si etnolog, cu realizari remarcabile in aceste domenii, autor al unui impresionant numar de studii si exegeze c
Urmand traditia unor dintre marii nostri inaintasi, I. Oprisan s-a afirmat, in egala masura, atat ca istoric literar, cat si ca folclorist si etnolog, cu realizari remarcabile in aceste domenii, autor al unui impresionant numar de studii si exegeze caracterizate printr-o superioara tinuta stiintifica.
Pe langa fundamentalele sale monografii B.P. Hasdeu sau setea de absolut si Opera lui Mihail Sadoveanu, alaturi de volumele de interesante cercetari literare, precum Lucian Blaga printre contemporani, G. Calinescu. Spectacolul personalitatii, Istoria literaturii romane in evocari, I. Oprisan a fost prezent, timp de peste patru decenii, incepand din 1964, in cele mai de seama publicatii de specialitate, Revista de Istorie si Teorie Literara, Revista de Etnologie si Folclor, Limba si Literatura, Analele Sectiei de stiinte Filologice, Literatura si Arte a Academiei Romane si totodata ca autor al unor valoroase editii critice, insotite de ample studii introductive, din operele scriitorilor romani reprezentativi din perioada clasica si contemporana, ca si din domeniul folcloristicii si etnologiei romanesti. Dupa atatia ani de truda, depusa cu tenacitate si sobrietate, si, desigur, cu desavarsita competenta, I. Oprisan s-a decis sa-si reuneasca aceste contributii in volume de impresionante dimensiuni. Dupa volumul Cariatide literare, care insumeaza contributiile sale de istorie literara, ne-a oferit recent volumul La hotarul dintre lumi, cuprinzand studii de etnologie romaneasca, aparut la Editura Saeculum I.O. Sunt studii de vast orizont, de o mare varietate ideatica, exceland prin logica demonstratiei si, in mod deosebit, prin ponderea ineditului, abordand coordonatele etnologiei dintr-o perspectiva proprie, cu puncte de vedere noi, cu interpretari originale. In viziunea lui I. Oprisan, etnologia a inceput sa capete statutul unui domeniu unic, de larga deschidere a sferelor, subsumand o serie de discipline cu un profil aparte, devenind o stiinta integratoare, in care se armonizeaza folcloristica, etnografia, arta populara, mitologia, dreptul cutumiar, antropologia culturala si altele. In consecinta, etnologul e solicitat "sa perceapa interferentele" ce se intersecteaza in cadrul fenomenelor culturii populare. In plan imaginar, releva I. Oprisan, etnologul se plaseaza "la intretaierea dintre lumi", "intr-un punct de rascruce al credintelor, mentalitatilor, aspectelor si formelor de viata". In mod sugestiv, si-a intitulat noul volum La hotarul dintre lumi.
Cu precadere, I. Oprisan este preocupat de fenomenul artistic, de descifrarea semnificatiilor nebanuite, neintuite pana in prezent. De pilda, balada Toma Alimos e inconjurata de "un halou mai dens de mister ce impiedica intelegerea adevaratelor sensuri ale textului", I.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.