Vremea caniculara a acaparat zilele acestea toata tara, facand ravagii printre cardiaci, copii si persoane in varsta. Mercurul din termometre va trece astazi de 40 de grade Celsius, iar cele mai afectate regiuni vor fi cele din vest si sud,

Vremea caniculara a acaparat zilele acestea toata tara, facand ravagii
printre cardiaci, copii
si persoane in varsta.

Mercurul din termometre va trece astazi de 40 de grade Celsius, iar cele mai afectate regiuni vor fi cele din vest si sud, in special sudul si estul Munteniei. Meteorologii atentionasera initial opt judete si Capitala despre venirea valului de caldura, iar joi a fost emisa o noua avertizare, al carei cod a fost schimbat din galben in portocaliu, din cauza faptului ca temperaturile extreme urmau sa duca la depasirea frecventa a indicelui de confort termic. Avertizare cu cod portocaliu s-a transmis catre judetele Calarasi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Braila si municipiul Bucuresti, iar avertizare cu cod galben s-a dat catre judetele Arges, Arad, Bacau, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Prahova, Sibiu, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea.
RACIRE. De maine insa vremea va deveni instabila, temperatura va scadea si isi vor face aparitia aversele de ploaie, cu exceptia sudului Moldovei, a Baraganului si Dobrogei unde va continua sa fie cald. Din cauza schimbarii bruste de front atmosferic, spre seara si noaptea, in Maramures, Crisana, Transilvania, Banat si Moldova vor fi ploi torentiale, descarcari electrice puternice, vijelii si chiar grindina.
Recordul de temperatura maxima pentru aceasta luna este de 44,5 grade, inregistrate la data de 10 august 1951, in localitatea Ion Sion din judetul Braila. In Bucuresti, cel mai cald a fost in anul 1945, cand s-au inregistrat 41,1 grade.

Victimele caldurii

O galateanca in vasta de 60 de ani a murit ieri, dupa ce a facut infarct din cauza temperaturilor deosebit de ridicate. Femeia se afla in statie, la autobuz, si a lesinat, iar oamenii au chemat imediat ambulanta, care a transportat-o la spital. In ciuda eforturilor medicilor, galateanca a decedat. Si in Bucuresti, 40 de bucuresteni au cazut pe strada din cauza temperaturilor ridicate, 50 au avut pusee de hipertensiune arteriala a caror posibila cauza este canicula, iar 15 cardiaci au suferit decompensari (agravarea starii de sanatate). Desi cei mai afectati au fost varstnicii, printre cei care au lesinat din cauza caniculei s-au numarat si tineri. De asemenea, medici recomanda parintilor sa nu-si lase copiii in masina,
cat merg la cumparaturi.
(Daniel Mihalascu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.