La 15 ani de la puciul esuat de la Moscova, presa rusa apreciaza ca tentativa de lovitura de stat din 1991 a reprezentat un adevarat "Cernobal politic", care a dat insa nastere unei "noi Rusii". "Este a 15-a aniversare a unui eveniment care este cons
La 15 ani de la puciul esuat de la Moscova, presa rusa apreciaza ca tentativa de lovitura de stat din 1991 a reprezentat un adevarat "Cernobal politic", care a dat insa nastere unei "noi Rusii". "Este a 15-a aniversare a unui eveniment care este considerat inca drept punct de plecare al unei Rusii noi, postsovietice", afirma, in editia de ieri, cotidianul Gazeta, citat de Mediafax. "Puciul a fost un Cernobal politic pentru sistemul totalitar sovietic. Pucistii nu au vrut o Uniune Sovietica reinnoita si, prin lovitura lor de stat, au provocat dezintegrarea patriei noastre", apreciaza unul dintre opozantii democrati ai pucistilor, senatorul Ghenadi Burbulis, citat de publicatia rusa. Cotidianul Novaie Izvestia considera ca, "direct sau indirect, puciul a schimbat viata rusilor". "Dupa victoria asupra pucistilor, toata lumea credea ca aceasta zi va intra in istorie drept ziua Marii revolutii democratice. Dar invingatorii, ca si invinsii, au acum multe motive sa uite acea zi. Protagonistii din cele doua tabere cred ca in Rusia nu exista inca democratie si, pur si simplu, atunci la putere au venit alte persoane", afirma cotidianul rus. "In august 1991, au fost doua lovituri de stat - una ratata, cea a pucistilor, si alta reusita, cea a lui Eltan impotriva lui Gorbaciov", apreciaza, la randul sau, saptamanalul liberal Moskovskie Novosti, adaugand ca "pucistii nu se asteptau ca, intr-o ora, populatia sa se transforme in popor". "A fost doar o lovitura de stat? Nu. Dupa o pauza indelungata, revolutia burgheza a continuat in Rusia si a castigat definitiv", apreciaza, la randul sau, editorialistul cotidianului Kommersant. "Revolutia din octombrie 1917 anulase proprietatea privata, revolutia din august 1991 a restabilit-o si acesta este sensul ei istoric. Valorile burgheze au devenit oficiale si indiscutabile", adauga ziarul. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.