Piatra Neamt este un oras care merita vazut. Este frumos, curat si cu oferta culturala pentru cei care inca mai considera ca vacantele pot fi un bun prilej de cunoastere. De aceasta data (promit ca voi reveni la Piatra Neamt cu ocazia unui viitor "Po
Piatra Neamt este un oras care merita vazut. Este frumos, curat si cu oferta culturala pentru cei care inca mai considera ca vacantele pot fi un bun prilej de cunoastere. De aceasta data (promit ca voi reveni la Piatra Neamt cu ocazia unui viitor "Popas cultural"), ne vom opri la unicul muzeu dedicat clasicului literaturii romane Calistrat Hogas (1847 - 1917) care functioneaza chiar in casa in care a locuit scriitorul cea mai mare parte a vietii.
Construita in anul 1885, casa-muzeu este o parte dintr-o gospodarie mare si frumoasa, care mai cuprindea alte doua locuinte si o anexa - acestea din urma constituind zestrea sotiei, completata cu o livada foarte bine ingrijita. Deoarece casa are un stil arhitectural reprezentativ, este inscrisa pe lista monumentelor de arhitectura din Patrimoniul Cultural National. Inaltata pe temelie de pamant, cu pereti din combinatie de lemn si pamant, cu dusumele din lemn si usi in doua canaturi, casa a pastrat si sobele din caramida si olane, varuite, prevazute cu elemente decorative neoclasice, specifice epocii si pozitiei sociale a proprietarilor.
Dupa moartea scriitorului, 28 august 1917, in casa au continuat sa locuiasca sotia si doua fiice - Cecilia si Sidonia. In anul 1939, la 12 iunie, Sidonia a organizat primul muzeu, particular, intr-o singura incapere, din dorinta de a oferi publicului o suita de materiale memoriale, pe care le insufletea prin propria sa prezenta. La 19 aprilie 1969 se deschide, in tot spatiul locuibil, institutia muzeala memoriala, de stat, folosindu-se piesele achizitionate de la familie. Vizitatorul, cand paseste pragul muzeului, intra in spatiul in care autorul volumelor "Pe drumuri de munte" si "In muntii Neamtului" isi ducea viata, muncea. Casa era punctul de pornire in drumetii si de repaus creator. Ea constituie un intreg univers uman si domestic. Prima incapere este dedicata drumetului Calistrat Hogas, evocat prin piese originale, specifice pasiunii sale, si prin opere de arta ce transpun plasticitatea operei literare in viziuni de forme si culori de pictorita Iulia Halaucescu. Salonul casei Hogasilor ofera o perspectiva mixta: documentara si memoriala - asupra epocii, mentalitatii ei si a laturilor personalitatii lui C. Hogas. Iatacul Sidoniei C. Hogas isi pastreaza aerul auster ca in anii in care "Domnisoara" isi depana amintirile cuprinse in cartea de amintiri Tataia. Sufrageria de iarna cuprinde o diversitate de piese reprezentative pentru ambianta familiala. Dormitorul sotiei - Elena - reprezinta o alta secventa elocventa pentru istoria civilizatiei si mentalitatii romanesti, punctand in memorie surprize-unicat. Camera de lucru a scriitorului prezerva elemente din intimitatea creatoare a acestuia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.