Chiar daca muzeul, ca institutie culturala, a aparut cu mult inaintea proiectului antropologiei moderne si a nasterii antropologiei ca disciplina academica, multe colectii majore adapostite de muzeele din intreaga lume sunt considerate de fapt colect
Chiar daca muzeul, ca institutie culturala, a aparut cu mult inaintea proiectului antropologiei moderne si a nasterii antropologiei ca disciplina academica, multe colectii majore adapostite de muzeele din intreaga lume sunt considerate de fapt colectii antropologice si fac obiectul unor studii intensive de specialitate. Ne referim in special la specimenele osteologice (ramasite umane si preumane) care constituie dovezi ale evolutiei si diversitatii speciei Homo sapiens, dar si la artefactele arheologice, marturii ale unor culturi de mult disparute, sau la artefactele etnografice care reflecta stilul de viata si cultura populatiilor contemporane.
Se poate vorbi deja de o traditie a muzeelor cu colectii antropologice atat in Europa, cat si in America de Nord. Din ce in ce mai multe orase importante au inceput sa aiba astfel de institutii, destinate sa conserve obiecte utilitare si exotice care nu erau considerate ca facand parte din istoria civilizatiei vestice.
Si in Bucuresti a existat un muzeu cu o impresionanta colectie antropologica, insa cu o orientare teoretica diferita. El a facut parte integranta din structura Institutului de Antropologie infiintat in 1940 de catre Francisc I Rainer, profesor de anatomie la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Din pacate, acest muzeu, care figura si pe lista obiectivelor turistice majore ale Bucurestiului anilor 40, a fost desfiintat, iar colectia sa remarcabila pentru acele timpuri, chiar la nivel european, a fost depozitata in spatii improprii, inaccesibile publicului larg, devenind apoi invizibila si pentru comunitatea stiintifica internationala. Institutul de Antropologie Fr. I.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.