Observatiile clinice si de laborator au demonstrat influenta negativa a lipsei sau reducerii activitatii fizice asupra starii de sanatate a varstnicilor. Modelarea miscarii fizice este unul dintre factorii importanti de normalizare a functiilor orga

Observatiile clinice si de laborator au demonstrat influenta negativa a lipsei sau reducerii activitatii fizice asupra starii de sanatate a varstnicilor. Modelarea miscarii fizice este unul dintre factorii importanti de normalizare a functiilor organismului dupa varsta de 60 de ani.

Diminuarea normala, cu varsta, a performantelor functionale, incidenta sporita a bolilor care necesita perioade mai lungi de hipokinezie (infarct miocardic acut, fracturi, accidente vasculare cerebrale, bronhopneumonie s.a.), statutul social care sufera importante modificari sunt factori care accentueaza tendinta la izolare a varstnicilor si limiteaza miscarea fizica.

Lipsa de miscare sau limitarea acesteia antreneaza la varstnici numeroase dereglari ale mecanismelor neuroendocrine de control si de reglare adaptativa si diminueaza semnificativ capacitatile functionale.

La persoanele varstnice sanatoase, cateva zile de repaus la pat determina o marcata stare de tensiune, irascibilitate sau, din contra, de dezinteres si somnolenta. Unii se simt realmente bolnavi, acuzand diverse cenestopatii. Reluarea activitatii fizice se insoteste de o marcata scadere a tolerantei la efort, ameteli, lipotimie, palpitatii. Revenirea la situatia dinaintea repausului fizic necesita o perioada de 10-14 zile, de 2-3 ori mai mult decat in cazul unui adult. Inactivitatea fizica si repausul de lunga durata determina la batrani grave perturbari: constipatie, infectii urinare si pulmonare, disomnie, osteoporoza, tulburari cardiovasculare si psihice, cresterea pericolului trombozelor arteriale si venoase.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.