Nivelul marii este un avertizor pentru tsunami. Valul este precedat de o retragere masiva a apei spre larg, deci scaderea nivelului. Daca este interpretat corect, in intervalul de retragere se pot lua masuri. ""Nivelul marii este un parametru din
Nivelul marii este un avertizor pentru tsunami. Valul este precedat de o retragere masiva a apei spre larg, deci scaderea nivelului.

Daca este interpretat corect, in intervalul de retragere se pot lua masuri. ""Nivelul marii este un parametru dinamic. Creste sau scade in functie de o serie de alti factori hidrometeorologici. Cresterea poate anunta un nou potop"", spune Viorel Malciu (INCDM Grigore Antipa). Urmarirea pe termen lung a variatiilor nivelului marii este foarte importanta si se face din mai multe motive. ""In Romania se fac masuratori sistematice ale nivelului marii inca din anul 1933. Constructia porturilor si amenajarilor costiere trebuie sa tina cont de evolutia acestui parametru si a valurilor de furtuna"", spune specialistul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.