Aproape jumatate dintre romani (48%) considera ca nivelul coruptiei a ramas la fel comparativ cu momentul in care actualul guvern a preluat puterea, in timp ce aproape un sfert din populatie (24%) apreciaza ca acest nivel este mai mare in prezent fat
Aproape jumatate dintre romani (48%) considera ca nivelul coruptiei a ramas la fel comparativ cu momentul in care actualul guvern a preluat puterea, in timp ce aproape un sfert din populatie (24%) apreciaza ca acest nivel este mai mare in prezent fata de ianuarie 2005. Numai 15% afirma ca, la acest moment coruptia este mai redusa, iar 13% nu se pronunta asupra acestei probleme (vezi grafic). Datele sunt desprinse dintr-un sondaj de opinie realizat de TNS-CSOP, la comanda Agentiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG). Studiul a fost efectuat in luna iulie, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1500 de persoane cu varsta peste 18 ani. Eroarea tolerata este de +/- 2,6%. Conform cercetarii, majoritatea cetatenilor (62%) considera ca cea mai importanta arma in lupta contra coruptiei este majorarea pedepselor, in vreme ce 19% dintre romani sustin ca o crestere a salariilor celor tentati sa ia mita este cel mai bun raspuns pentru rezolvarea problemei. Aproape 10% dintre subiectii sondajului cred ca educatia anticoruptie in scoli (5%) sau in familie (4%) ar diminua coruptia din Romania in cel mai mare grad.
Parlamentarii, pe primul loc
Cea mai corupta categorie este, in opinia romanilor, cea a parlamentarilor. In opinia a 69% dintre repondenti, aproape toti (38%) sau o mare parte (31%) dintre alesii neamului sunt corupti. Doar 4% dintre alegatori cred ca aproape nici unul dintre parlamentari nu este corupt. Pe locul al doilea se situeaza oamenii de afaceri, care cumuleaza 61% dintre voturile negative, urmati de functionarii din guvern sau din ministere (58%). Ministrii sunt considerati mai putin corupti decat functionarii aflati in subordine, cumuland doar 57% dintre voturile negative. Politistii (57%), judecatorii (50%), medicii (49%) si procurorii (48%) ocupa locurile urmatoare in acest clasament al coruptiei. Cel mai putin afectati de coruptie sunt considerati ziaristii, preotii si profesorii: 54% dintre raspunsuri arata ca preotii nu sunt afectati de coruptie, ziaristii intrunesc 45% din voturi, iar profesorii 46%. Presedintele ASG, Alfred Bulai, sustine ca nivelul mare de populatie care nu crede ca a intervenit nimic in lupta anticoruptie este influentat si de faptul ca, in societatea romaneasca, coruptia a devenit un mod de viata de foarte multi ani. In plus, anchetele de mare coruptie inca nefinalizate, dar si aparitia unor evenimente particulare in perioada in care s-a efectuat sondajul (de exemplu, fuga lui Omar Hayssam din Romania - n.red.) au contribuit la scaderea increderii populatiei in institutiile statului. "Exista doua feluri de coruptie - coruptia mare, spectaculoasa, tentanta, si cea mica, cu care se intalneste cetateanul de rand, cand vede ca intra cineva in fata si da un plic la ghiseu. Jumatate din populatie nu a resimtit o schimbare fata de nivelul coruptiei si pentru ca, la nivelul marii coruptii, populatia vede doar ca niste cazuri celebre raman celebre si nu se finalizeaza", a declarat Bulai, conform Rompres.
Coruptia nu se reclama
Desi marea majoritate a romanilor vad in coruptie principala problema a societatii, 92% din populatie nu a reclamat niciodata la Politie sau la alta institutie publica o fapta de coruptie observata. Potrivit sondajului, doar 5% dintre romani au reclamat la Politie o fapta de coruptie la care au fost martori. La intrebarea "De ce nu ati depus reclamatie", 53% dintre repondenti afirma ca nu au luat cunostinta de astfel de fapte, 20% sustin ca nu au depus plangere pentru ca sunt convinsi ca nu s-ar fi rezolvat nimic oricum, in timp ce 19% raspund ca nu si-au pus o astfel de problema pana acum. Doar unul dintr-o suta de romani recunoaste ca primeste mita uneori si nu ar vrea sa fie deconspirat de altcineva.
Nemultumiti de Sanatate si Agricultura
Studiul releva faptul ca principalele nemultumiri ale romanilor in ceea ce priveste activitatea Guvernului sunt legate de reducerea coruptiei, sanatate, agricultura si locurile de munca. Astfel, 81% din populatie se declara foarte nemultumita sau nemultumita de activitatea Executivului in combaterea coruptiei. Sanatatea si Agricultura ocupa locurile doi si trei, aproximativ 80% dintre repondenti fiind foarte nemultumiti sau nemultumiti de eforturile Guvernului in aceste domenii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.