In ultimele 24 de ore, zeci de bucuresteni au cazut pe strada sau au lesinat din cauza temperaturilor ridicate, a informat, ieri, Serviciul de Ambulanta. Cei mai afectati au fost cardiacii si varstnicii, 79 dintre persoanele care au avut probleme cu
In ultimele 24 de ore, zeci de bucuresteni au cazut pe strada sau au lesinat din cauza temperaturilor ridicate, a informat, ieri, Serviciul de Ambulanta. Cei mai afectati au fost cardiacii si varstnicii, 79 dintre persoanele care au avut probleme cu inima chemand Salvarea in intervalul amintit. Cu toate acestea, medicul coordonator Cornel Raileanu a atras atentia asupra faptului ca printre cei care au lesinat din cauza caniculei s-au numarat si tineri. Au existat 41 de cazuri de lipotimii si 40 de persoane care au cazut pe strada. Doctorul Cornel Raileanu recomanda consumul mare de fructe si legume, dar si de lichide (cel putin 2,5 litri pe zi). El a mai precizat ca in zilele caniculare nu este indicat iesitul pe strada dupa orele 10-11. In cazul in care acest lucru se intampla totusi, este recomandata purtarea imbracamintii de culoare deschisa si acoperirea capului.
Cod portocaliu in 20 de judete
Vremea in tara va fi caniculara, in intervalul 19-21 august, cu temperaturi care vor depasi 35 grade, in special in sudul Crisanei si al Transilvaniei, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si cea mai mare parte a Moldovei, a avertizat Administratia Nationala de Meteorologie. Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a transmis inca de joi o avertizare meteorologica catre prefecturile a 20 de judete. Avertizare cu cod portocaliu s-a transmis catre judetele Calarasi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Braila si municipiul Bucuresti, iar avertizare cu cod galben s-a dat catre judetele Arges, Arad, Bacau, Brasov, Buzau, Caras Severin, Constanta, Dambovita, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Prahova, Sibiu, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea.
Vremea va fi calduroasa, cu deosebire in zonele de campie. Valorile maxime ale temperaturii aerului vor depasi frecvent 30 - 31 de grade Celsius, iar indicele de confort termic va atinge si depasi pragul valoric de 80, mai ales in zilele de sambata, duminica si luni. Noptile vor fi tropicale, cand mercurul termometrelor nu va cobori sub 20 de grade Celsius. Astazi si duminica, valorile de temperatura pot depasi in cursul dupa-amiezelor 37- 38 de grade Celsius, local in judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita si Braila. Codul portocaliu anunta fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger), iar cel galben fenomene meteorologice (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) obisnuite pentru zona respectiva, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati.
Sute de solicitari la Ambulanta Constanta
Cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanta Constanta sunt in alerta din cauza sutelor de solicitari venite din partea turistilor din cauza temperaturilor foarte ridicate inregistrate in ultimele zile, transmite corespondentul Mediafax. Din cauza caniculei, numai in ultimele 24 de ore medicii constanteni au intervenit in peste 200 de cazuri, pacientii avand stari de lesin, insolatie si febra. Pentru evitarea unor probleme de sanatate din cauza caniculei, medicii le recomanda turistilor sa isi ia toate masurile de precautie. In primul rand, trebuie evitata expunerea la soare in intervalul cuprins intre ora 11.00 si 16.00, iar oamenii trebuie sa se protejeze impotriva insolatiei prin folosirea palariei, umbrelei, imbracamintei de culoare deschisa, a ochelarilor de soare. "In fiecare zi este indicat sa consumam doi litri de apa. Trecerea din incaperile unde functioneaza aparatul de aer conditionat afara, la aproape 30 de grade Celsius, este de asemenea periculoasa. Pot aparea boli precum otita si pneumonia de vara, care este cea mai periculoasa. Varstnicii si persoanele cu boli cronice, in special cardio-respiratorii vor evita efortul si expunerea la soare cu respectarea stricta a tratamentului si a regimului prescris", a declarat Sanda Mihai, medic primar la Serviciul de Ambulanta Constanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.