Basescu a iesit miercuri pe televizoare, in curtea Cotrocenilor, pentru a ne spune: "Voi merge pana la capat", si "Da-ti-mi dosarul si il fac public". Am crezut, dupa contraofensiva declansata de politicieni, ca Basescu va ceda, ca va adopta un ton i
Basescu a iesit miercuri pe televizoare, in curtea Cotrocenilor, pentru a ne spune: "Voi merge pana la capat", si "Da-ti-mi dosarul si il fac public". Am crezut, dupa contraofensiva declansata de politicieni, ca Basescu va ceda, ca va adopta un ton inteleptit si va gasi o chichita sa opreasca valul de dosare care se pregateste sa loveasca malul mlastinos al politicii romanesti. Sa nu uitam, suntem inca in faza in care furtuna doar se anunta la capitania portului. Abia in toamna o sa avem revelatiile asteptate. Deocamdata am avut doar o lista, in urma unei scurgeri de informatii de la CNSAS. Cei vizati s-au sesizat si a iesit ce a iesit. Cea mai grabita a fost Mona Musca. Ea s-a dus sa isi vada dosarul si a dat celebra deja conferinta de presa, in care a marturisit ca a semnat pactul cu Diavolul sub numele simpatic de "Dana". Sigur, in portie au intrat si explicatia de rigoare, ca nu a stiut ce face. Liiceanu a taxat-o corect scriind: "Cu totii faceati cu putinta teroarea... cu totii ati avut un avantaj sau ati sperat sa obtineti unul: puterea sau o farama de putere... un ban, o promovare, o calatorie <<afara>>... Cu totii v-ati simtit importanti, cu totii ati avut un contract murdar facut in spatele nostru si pe spatele nostru si toti v-ati platit linistea, siguranta si tupeul cu spaimele, umilintele si nelinistea noastra... Stiati prea bine semnandu-va angajamentul, cu cine ati intrat in cardasie". Nici ceilalti de pe lista de 29 nu au ramas in rastel. S-au grabit sa ajunga pe Str. Dragoslavele 2-4 in cladirea cacanie, devenita miezul fierbinte al vulcanului pe care sta clasa politica dupa 16 ani de minciuni si coruptie. Au vrut sa afle ce si cum o clipa mai devreme decat presa&opinia publica. In fond, ideea lor este sa afle daca mazgalelile lor facatoare de rau ante '89 au ramas consemnate pe undeva. Dosarele astea, e limpede pentru mine, sunt incomplete. Pe asta mizeaza cei care recurg la tot felul de smecherii - ca la acel joc alba neagra - sa scape. A urmat un sir de dezmintiri si povesti de adormit copiii. Suntem provocati la amnezie.
Dar epopeea "Dosariada" abia incepe. Basescu avea doua motive a opri fenomenul. Unul deja l-am pomenit: reactia defavorabila a majoritatii clasei politice. Nu stiu cine dintre "alesi" mai doarme linistit in patul lui dupa declansarea operatiunii. Al doilea motiv e si mult mai interesant. Basescu s-ar putea sa nu fie curat. E banuit ca a colaborat cu Securitatea. Omul zice ca nu si se arata dispus sa isi publice dosarul. Fireste, daca il va primi, cum altfel. Logic, nu!?... E greu de descifrat ce se ascunde aici. Basescu are dosarul si recurge la o provocare? Are un pact cu Serviciile sa i-l tina la cutie, sau pur si simplu nu are nici un dosar de retea? Dracu' stie! Si tot Dracu' stie ce urmareste de fapt Basescu. Un incendiu? Cert este ca merge inainte. In toamna vom avea o rafala de dosare, incepand chiar cu al lui, daca se gaseste. Ceea ce ma indoiesc amarnic. CNSAS se va pronunta asupra multor dosare. Aici e un schepsis. Un juriu va decide prin vot cine a facut politie politica si cine nu. Din punctul meu de vedere toti colaboratorii Securitatii au facut politie politica, pentru ca Securitatea ca institutie facea. Sintagma "Securitatea ca politie politica" era mai bine sa lipseasca din lege. Nu ar fi dat prilejul unora si altora sa se foloseasca de subterfugiu cand sunt descoperiti. Tocmai de asta a fost introdusa in text, ca sa ii faca scapati pe securisti si turnatori. Basescu insusi a folosit-o intr-un proces cand a declarat ca nu a colaborat cu Securitatea "ca politie politica". Nu a spus pur si simplu "nu am colaborat cu Securitatea!", afirmatie care ar fi inchis partida. Oare s-a temut sa nu fie acuzat mai tarziu ca a mintit in fata instantei? A recunoscut astfel ca a colaborat cu Securitatea, dar, conform legii, nu a facut politie politica? Dar nu exista nici un departament al Securitatii care sa nu fi facut politie politica. Pentru asta a fost infiintata, pentru a fi politia politica a regimului. Bratul inarmat al revolutiei, al dictaturii proletariatului. Regimul statea pe represiune, adica pe teroarea, pe frica pe care o inspira populatiei. Vorbim acum mult despre turnatori, putin despre cei care ii recrutau si manipulau. Am cam uitat sa vorbim despre victimele lor, cei denuntati.
Totusi, ce vrea sa spuna Basescu cand promite ca va "merge pana la capat"? Ca vom vedea toate dosarele? Vor fi complete? Astea - putine - care au aparut pana acum sunt periate... Operatia este plina de pericole si ambiguitati. Se da un "razboi al lumilor". Care pe care. Pana unde merge jocul? Miza e uriasa. Cine va controla resursele Romaniei dupa 1 ianuarie 2007. Sunt averi imense de aparat, putere politica, influente, reputatii. Unde este "capatul" de care vorbea presedintele? Cred ca nu o sa aflam niciodata. E la latitudinea serviciilor speciale sa ne spuna daca mai au dosare cu colaboratori ai Securitatii. Capatul acesta de linie, statia terminus, ramane un secret extrem de bine pastrat. E greu de crezut ca isi vor divulga marile secrete. S-ar dezice de la "rostul" lor, de a folosi informatiile pe care le detin ca factor de putere. Vor pastra o rezerva de dosare fierbinti. Cam cu asta se joaca Basescu zilele astea cu amestec de curaj, calcul si inconstienta. El face un lucru de care ceilalti doi presedinti s-au temut. Jos palaria!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.