In lumea ortodoxa, in special, exista mai multe icoane celebre ale Maicii Domnului, despre care traditia spune ca nu sunt facute de mana omului. Mai putine sunt insa icoanele care infatiseaza chipul Mantuitorului, nepictat de mana omeneasca. Iata de

In lumea ortodoxa, in special, exista mai multe icoane celebre ale Maicii Domnului, despre care traditia spune ca nu sunt facute de mana omului. Mai putine sunt insa icoanele care infatiseaza chipul Mantuitorului, nepictat de mana omeneasca. Iata de ce ne-am propus sa va prezentam cele mai cunoscute asemenea icoane.

O prima, si printre cele mai cunoscute icoane nefacute de mana a Sfintei Fete a lui Hristos, care nu are nici o atestare evanghelica sau apostolica, este cea trimisa de Mantuitorul regelui Abgar.

Ea a fost imprimata pe panza, apoi pe o caramida.
Informatia este amintita de istoricul Eusebiu de Cezareea, in „Istoria Bisericeasca“, fiind inserata dupa o traducere siriaca.

In aceasta lucrare este relatata corespondenta dintre regele Abgar si Hristos. Acest rege I-a trimis prin curierul sau Anania o scrisoare Mantuitorului prin care iL ruga sa vina sa-l vindece de boala care suferea si sa-l apere de prigonirea iudeilor.

Raspunsul Mantuitorului este acela ca nu poate veni, dar ca il va trimite prin ucenicul sau Tadeu sa-l vindece.
Eusebiu nu relateaza ce a facu t Abgar dupa primirea raspunsului de la Iisus. Exista insa o lucrare apocrifa numita „Doctrina Addaei apostoli“ din care aflam ca Abgar ar fi trimis un pictor sa zugraveasca chipul Mantuitorului. Nereusind sa faca acest lucru, Hristos Si-a pus o panza pe fata, imprimandu-I-se astfel chipul pe ea.

Sfantul Damaschin spune si el ca Hristos si-a intiparit chipul pe o bucata de panza luata din haina Sa si ca ar fi trimis-o lui Abgar, prin Iuda Tadeul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.