Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a sustinut, din nou ieri, ca nu a colaborat cu Securitatea si ca nu a cedat presiunilor acesteia. "Sase luni au incercat si pe mine sa ma racoleze pe tema studentilor straini, dar nu au putut. Nu eram santajabil, a
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a sustinut, din nou ieri, ca nu a colaborat cu Securitatea si ca nu a cedat presiunilor acesteia. "Sase luni au incercat si pe mine sa ma racoleze pe tema studentilor straini, dar nu au putut. Nu eram santajabil, asa cum nu sunt nici in prezent. M-au amenintat ca imi voi pierde postul daca nu colaborez, dar I-am refuzat. Dupa sase luni m-au lasat in pace", a sustinut Hardau, citat de Mediafax. Ministrul a explicat ca fisa postului pe care il ocupa, de director educativ la Facultatea de Mecanica din Cluj-Napoca, responsabil de camine studentesti, nu il obliga sa dea informatii Securitatii despre studenti. "Ceea ce spune rectorul de la Iasi este o aberatie. El a extrapolat, poate, modul lui de a fi. Daca m-ar fi obligat sa dau informatii, nu stateam zece ani in aceasta functie", a adaugat ministrul. Potrivit acestuia, in caminele studentesti din Cluj-Napoca "misunau" securisti care se interesau in special de studentii straini, dar nu avea relatii cu acestia decat prin faptul ca se salutau. "In zece ani cat am detinut functia in cele doua camine studentesti de care raspundeam, nu s-a dat spaga deloc. Erau 1.000 de studenti. Pentru mine nu a contat cine era studentul si de unde venea. Eu i-am ajutat mai mult pe cei fara pile, la cazare, de mai multe ori", a mai spus Hardau. Reamintim ca rectorul Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi, Nicolae Badea, l-a acuzat pe Mihail Hardau ca a colaborat cu fosta Securitate, in calitatea pe care o avea, inainte de 1989, de director educativ la o universitate din Cluj.
FEN cere CNSAS sa-l verifice pe Hardau
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, este cap de serie pe lista depusa de Federatia Educatiei Nationale (FEN) la CNSAS, spre verificare. Hardau este urmat de secretarii de stat din minister. Secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca ministrul va trebui sa-si demonstreze nevinovatia, dupa ce rectorul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi, Nicolae Badea, l-a acuzat pe Hardau ca a colaborat cu Securitatea, pe vremea cand era director de camin. Pe listele inaintate de FEN catre CNSAS se afla si functionari, demnitari, inspectori scolari, generali si adjuncti. "Vrem sa stim exact cu cine colaboram. Asteptam acest moment de 15 ani. Sper ca aceasta campanie initiata de mai multe organizatii sa aiba rezultatele scontate si sa eliminam din sistem persoanele care, pe vremea comunismului, si-au turnat colegii", a spus si presedintele FEN Catalin Croitoru, pentru NewsIn. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.