Lupta cu batranetea a cunoscut succese notabile datorita tratamentelor miraculoase descoperite si aplicate de doctorul Ana Aslan. Gerovital H3, Gerovital Plant, Aslavital, Ecovital sunt medicamentele care incetinesc procesul de imbatranire. Preocupar
Lupta cu batranetea a cunoscut succese notabile datorita tratamentelor miraculoase descoperite si aplicate de doctorul Ana Aslan. Gerovital H3, Gerovital Plant, Aslavital, Ecovital sunt medicamentele care incetinesc procesul de imbatranire. Preocuparea de a contracara stiintific efectele imbatranirii a devenit evidenta la inceputul anilor 1950, cand Aslan a gasit si denumirea pentru noua ramura a medicinei, geriatrie (geros - batran, iatros - medicament). Mai tarziu, peste zece ani, apare si termenul de gerontologie, acesta reprezentand stiinta care studiaza fenomenul de imbatranire. Totodata, in anul 1952, Ana Aslan pune bazele Institutului National de Gerontologie si Geriatrie, primul de acest gen din lume, care are ca obiect de activitate asistenta medicala geriatrica. In 1965 presedintele OMS il propune ca model de institut de geriatrie tuturor tarilor dezvoltate.
Aparitia elixirului tineretii
Ana Aslan prepara, in anii '50, vitamina H3 (Gerovital), produs farmaceutic cu actiune in tratamentul fenomenului de imbatranire, precum si in bolile batranetii, in ateroscleroza, vitiligo, sclerodermie etc.
Gerovitalul se bazeaza pe descoperirea proprietatii regeneratoare a troficitatii procainei (un anestezic local descoperit in 1915) aplicate in tratament cronic, respectiv in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Incepand cu anul 1958, produsul este preparat pe scara larga si este introdus in circuitul farmaceutic. Gerovital H3 este brevetat in peste 30 de tari, fiind considerat un medicament miraculos. Practic, acesta are o actiune de echilibrare a sistemului nervos vegetativ, cu efecte vizibile de ameliorare a diverselor afectiuni psihice.
Directorul actual al Institutului National de Geriatrie, conferentiar doctor Maria Georgescu, urmasa profesorului Ana Aslan, declara despre Gerovital ca este un medicament cu actiune asupra mecanismelor comune ale bolilor degenerative specifice varstei a treia, care incetineste fenomenul de imbatranire. Practic, medicamentul creat are proprietati antioxidante de neutralizare a radicalilor liberi. Produsul, pe baza rezultatelor miraculoase, se bucura de faima in intreaga lume, fiind omologat de Ministerul Sanatatii. In 1970, Ana Aslan primeste brevetul de inventator si pentru Aslavital, un produs eficient in bolile sistemului nervos si in bolile cardiovasculare. Dupa anii '65, institutul se dezvolta, creste numarul sectiilor clinice, apare gerontologia sociala si gerontoprofilaxia (prevenirea imbatranirii). Toate aceste ramuri ale geriatriei sunt fondate si dezvoltate mai intai in Romania, pentru ca apoi alte si alte tari sa preia modelul Institutului "Ana Aslan".
Comunistii capitalisti
Regimul comunist de la Bucuresti a vazut in aceste descoperiri epocale un mod de rotunjire a conturilor in valuta. Drept urmare, importante personalitati ale timpului au beneficiat de tratarea fenomenului de imbatranire, pus in practica de Ana Aslan. Astfel, s-au simtit "mai tineri", dupa injectiile cu procaina, Charles de Gaulle, Mao Tse-Tung, Ho Chi Minh, Tito, Winston Churchill, Nichita Hrusciov, Indira Ghandi, Imelda Marcos, Konrad Adenauer, John F. Kennedy, Ronald Reagan, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Charles Bronson, Kirk Douglas, Claudia Cardinale, Salvador Dali sau Aristotel Onasis. Acestea sunt doar cateva din personalitatile care s-au tratat in cadrul Institutului National de Geriatrie "Ana Aslan", Clinica Otopeni. Chiar daca leacul tineretii fara batranete nu a fost gasit, persoanele care au urmat tratamentul Anei Aslan s-au simtit mult mai bine. Foarte multi cetateni straini s-au tratat pe metoda Ana Aslan, acestia avand intaietate in fata romanilor. Medicamentul incetinea imbatranirea, ameliora reumatismul si avea un efect antidepresiv. Numai intre 1974 si 1982, vitamina tineretii a adus, anual, in vistieria Romaniei peste 17 milioane de dolari. Specialistii spun ca mai bine de 50 de milioane de oameni, din toata lumea, au folosit cura Aslan cu fiole si pastile Gerovital H3.
In 1980, Ana Aslan impreuna cu I. Polovrageanu au inventat Aslavital, un produs geriatric, brevetat si introdus in productie industriala.
Geriatria, mai importanta pe zi ce trece
Pe zi ce trece, geriatria devine tot mai importanta, mai ales ca la nivel national cat si mondial se inregistreaza fenomenul de imbatranire a populatiei, data fiind si cresterea sperantei de viata. La ora actuala, in Romania, persoanele de varsta a treia reprezinta aproximativ 15 la suta din totalul populatiei. Pentru anul 2025 se estimeaza ca procentul acestora va fi de peste 22 la suta, iar in 2050 se va apropia de 40 la suta. Cu toate acestea, in ultimii ani Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), a pus ochii pe Clinica de la Otopeni, mai precis pe terenul acesteia, care se intinde pe o suprafata de 33 de hectare (16 impadurite). Banii alocati in ultima perioda pentru Clinica si Institut au fost insuficienti, Perla Coroanei spitalelor romanesti devenind chiar o Cenusereasa.
Daca in anul 1952, Ana Aslan aducea la bugetul statului peste 18 milioane de dolari, acum situatia a devenit dramatica. Strainii au ajuns sa nu mai accepte conditile precare de cazare si confort. Sediul central din Capitala, situat in Strada Caldarusani, in apropierea Pietei 1 Mai, dispune de 248 de paturi, iar cel din Otopeni, cu o capacitate de 334 de pacienti simultan, sunt populate in totalitate cu romani, mai putin pretentiosi la conditiile oferite. In pofida tuturor greutatilor, cerinta pe piata interna ramane totusi ridicata, programarile intinzandu-se pe o perioada de aproximativ un an.
Specialistii romani pe cale de disparitie
O alta cauza care a contribuit la indepartarea pacientilor straini consta in faptul ca numarul clinicilor de geriatrie a scazut drastic. Din cele 244 de astfel de unitati, la nivel national, au ramas doar patru. La Mangalia, Eforie Nord, Baile Felix si Baile Herculane, unde mai exista cate un doctor si o asistenta. Care lucreaza doar cateva ore pe zi. In plus, una dintre problemele reale cu care se confrunta geriatria romaneaca este numarul insuficient de cadre medicale, la nivelul intregii tari existand doar 150 de astfel de specialisti. Mai mult, numarul rezidentilor care reusesc sa treaca examenul si sa profeseze in acest domeniu este de aproximativ patru pe ani. Cu toate acestea peste 14.000 de pacienti se trateaza pe reteta Aslan. In urma discutiilor cu pacientii aflati atat in Clinica cat si in Institut am putut concluziona ca acestia sunt multumiti de rezultate. Multi dintre acestia nefiind la primul astfel de tratament, exprimandu-si interesul si pentru o continuare a acestuia. Numai ca medicamentele se gasesc numai pe stoc. Si acesta la final. Madicii declara ca din luna septembrie a.c. vor fi astfel pusi in imposibilitatea de a mai asigura tratamentul. Societatea Zentiva, care produce Gerovitalul si-a sistat productia, inca din primavara. In aceste conditii, peste 800 de pacienti au inaintat conducerii spitalului o cerere pentru continuarea productiei.
Rezultatele sunt cu adevarat miraculoase
"Nu exista nici un caz fara rezultate", ne-a declarat directorul actual al Institutului National de Geriatrie, conferentiar doctor Maria Georgescu. Ea a mai afirmat ca este singurul spital din Romania la care se poate vorbi despre o balanta pozitiva. Directorul spune ca in pofida faptului ca numarul de straini care calca pragul clinicii de geriatrie a scazut dramatic, romanii inca se trateaza, cu foarte bune rezultate. "Cladirile sunt vechi si nu se pot apropia de facilitatile unui hotel cu multe stele, asa cum isi doresc pacientii de peste hotare. Tratamentul este bun, recunoscut de toata lumea, insa conditiile de cazare ii determina pe pacientii de peste hotare sa aiba alte optiuni", a conchis Georgescu. Daca tratamentele au ajuns o "chestiune interna", iar productia de Gerovital H3 este la pamant, nici la vanzarile de cosmetice nu stam prea bine. In 2004, valoarea cosmeticelor anti-imbatranire de pe piata romaneasca a fost de aproximativ 200 de milioane de euro, dar numai 10% fiind de productie proprie. Desi avem o traditie, in acest domeniu, de aproape 50 de ani, gigantii farmaceutici internationali ne-au luat-o inainte. In Romania, Gerovitalul a fost produs sub doua licente - Farmec Cluj si Gerovital Cosmetics din Bucuresti (Gemisa), firme care s-au tarat reciproc prin instanta, disputandu-si exclusivitatea. Societatea Farmec Cluj produce celebrele creme anti-imbatranire inca din anul 1967, atunci cand Ana Aslan i-a cedat marca.
Gerovitalul in pericol
Aderarea la Uniunea Europeana va atrage si impunerea unor reguli stricte referitoare la medicamentele destinate consumului general. Astfel, standardele europene impun inca de acum revizuirea retetarului, mai ales ca in opinia specialistilor o substanta folosita la producerea Gerovital H3 este considerata periculoasa. Ghidul european, care reglementeaza utilizarea metabisulfitilor in medicamente, recomanda evitarea acestora. In urma semnalelor trase de UE, cercetatorii romani incearca sa gaseasca un inlocuitor. In caz contrar, productia primului elixir al tineretii urmeaza a fi oprita incepand cu anul 2007.
Disparitia Gerovitalului poate surveni la peste 50 de ani in care celebra gama de astfel de medicamante minune a adus vanzari de milioane de dolari in toata lumea.
Cercetatorii romani incerca, pe ultima suta de metri, sa gaseasca inlocuitorul pentru substanta considerata periculoasa si continuta de Gerovital H3, incercand astfel sa salveze produsul. Sperantele sunt insa minime, intrucat de zece ani de cand se incearca acest lucru nu s-au obtinut rezultate. Practic specialistii incearca sa inlocuiasca metabisulfitul de potasiu cu clorura de potasiu, numai ca produsul nu este stabil.
Compania Zentiva Romania, detinatoarea dreptului de productie a vitaminei-minune a Anei Aslan, poate fi pusa in situatia de a nu mai produce medicamentul. Oricum scocietatea de medicamente s-a plans de preturile mici cu care se vindeau aceste medicamente, punandu-se problema rentabilitatii procesului de fabricatie. Pana acum, medicamentele esentiale pentru tratarea imbatranirii - Gerovital H3, Aslavital) - erau garantate si de marca olografa, Ana Aslan.
Geriatria romaneasca a devenit istorie
La istoria geriatriei, munca de o viata a Anei Aslan si a unor intregi colective de cercetatori s-a renuntat prea usor. Clinica si institutul arata ca la inceputuri, medicamentele nu se mai produc, specialistii se imputineaza. Femeia care a invins batranetea creand un medicament, chiar un fenomen, cu adevarat miraculos risca sa fie data uitarii. Desi solicitata de americani, pentru a infiinta cateva centre in lumea noua, Ana Aslan a preferat sa isi puna in aplicare realizarile in tara natala. Doar cei care s-au tratat, cu mult succes, impotriva imbatranirii mai vorbesc astazi despre leacul minune si parintele sau. Premiile, recunoasterea internationala, colocviile medicale si miile de carti de oaspeti in care au semnat de la celebritati ale lumii pana la simpli oameni, vor ramane dupa disparitia nemeritata a unei pagini de aur a sanatatii romanesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.