Agentia de rating al riscului Fitch a ridicat, de la "BBB-" la "BBB+", calificativele acordate instrumentelor de indatorare emise in valute straine ale Bancii Comerciale Ion Tiriac, Bancpost, BRD - Groupe Société Générale si UniCredit Romania, in
Agentia de rating al riscului Fitch a ridicat, de la "BBB-" la "BBB+", calificativele acordate instrumentelor de indatorare emise in valute straine ale Bancii Comerciale Ion Tiriac, Bancpost, BRD - Groupe Société Générale si UniCredit Romania, informeaza NewsIn.
Ratingul pe termen scurt al celor patru banci romanesti a fost schimbat de la "F3" la "F2", iar perspectiva de viitor a celor patru banci este "stabila", sustin analistii Fitch.
Ratingurile individuale si de sustinere au ramas neschimbate la "D", respectiv "2" pentru Banca Comerciala Ion Tiriac, Bancpost si UniCredit Romania.
De asemenea, Fitch a mentionat ca ratingul de sustinere al BRD - Groupe Société Générale a ramas, de asemenea, la "2"."In majoritatea cazurilor, cel mai important motiv pentru ridicarea ratingului a fost daca banca-mama este puternica, desi pentru un numar mic de banci cresterea ratingului se datoreaza puterii financiare intrinseci a bancii, dupa cum arata ratingul individual al lor,", au declarat analistii Fitch. Dat fiind faptul ca indicii de rating individual al bancilor romanesti nu a fost schimbat, ridicarea ratingului este datorata puterii financiare a bancilor-mama din strainatate.
Toate cele patru banci se afla in clasamentul celor mai profitabile institutii bancare din Romania la mijlocul acestui an. BRD este al doilea jucator din piata bancara romaneasca si a obtinut o crestere de patru procente a profitului net comparativ cu primul semestru din anul precedent, pana la 89 milioane euro.
Banca Tiriac va fuziona la finele acestui an cu UniCredit si HVB Bank, iar rezultatele financiare publicate recent indica un profit cumulat de 32,7 milioane de euro si ocuparea locului al doilea in clasamentul celor mai profitabile institutii bancare de la noi. Bancpost estimeaza la finele acestui prim semestru realizarea unui profit de 10 milioane de euro, ceea ce ar clasa banca pe locul opt.
Bank Austria Creditanstalt, membra a grupului italian Unicredit, detine 50% din actiunile Bancii Tiriac.
EFG Eurobank din Grecia este actionarul majoritar al Bancpost, iar Groupe Société Générale detine pachetul majoritar al Bancii Romane pentru Dezvoltare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.