Conform declaratiilor ministrului delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David in cadrul unei sedinte Guvernul a adoptat un plan de implementare a masurilor pentru crest
Conform declaratiilor ministrului delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David in cadrul unei sedinte Guvernul a adoptat un plan de implementare a masurilor pentru cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare structurale si de coeziune pe care Romania le va putea accesa dupa 1 ianuarie 2007. Planul adoptat de executiv prevede masuri administrative concrete de pregatire, pana la sfarsitul acestui an a tuturor institutiilor cu raspunderi in acest domeniu.
"Aceasta masura vine sa confirme ca guvernul considera o prioritate majora absorbtia acestor fonduri. Este necesara nu doar asigurarea cofinantarii pentru care avem deja disponibile resurse financiare, ci si asigurarea capacitatii administrative de programare necesara pentru a valorifica si materializa aceste resurse puse la dispozitie de Comisia Europeana", a declarat Cristian David.
In cadrul aceleiasi sedinte Presedintele Comisiei de buget, finante si banci a Senatului, Varujan Vosganian, a afirmat ca Romania va primi in perioada 2007-2013, prin programele de finantare ale UE, circa 18 miliarde de euro, urmand sa asigure la bugetul comunitar o contributie de aproximativ 7,5 miliarde de euro, dar si 2,5 miliarde de euro pentru cofinantarea programelor derulate cu fondurile comunitare.
"Prin acest calcul vedem ca Romania este datoare UE cu 9 pana la 10 miliarde de euro si poate primi 18 miliarde de euro. Acest lucru inseamna ca trebuie sa avem o absorbtie de peste 50% pentru a fi cu adevarat beneficiari neti ai fondurilor europene si nu sponsori ai Uniunii Europene", a adaugat Varujan Vosganian.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.