„Sunt fierbinte, suna-ma!“ Agentia Romåna pentru Investitii Straine (ARIS), institutie care faciliteaza intrarea investitorilor straini pe piata autohtona, se afla in centrul unui imens scandal. Presedintele si vicepresedintele ARI

„Sunt fierbinte, suna-ma!“ Agentia Romåna pentru Investitii Straine (ARIS), institutie care faciliteaza intrarea investitorilor straini pe piata autohtona, se afla in centrul unui imens scandal. Presedintele si vicepresedintele ARIS, Ana Maria Cristina si Gabriela Vasile, membre PD, se acuza reciproc de luare de mita si de conflict de interese

„Satisfactie garantata“. Fara sa mai astepte rezultatul anchetei Corpului de Control la ARIS, premierul Tariceanu le-a demis ieri pe cele doua, ca urmare a comportamentului neadecvat functiei de demnitate publica. Scandalul s-a mutat in sånul Partidului Democrat, fiind implicat si senatorul PD Marius Marinescu, poreclit Bideu

„Rog seriozitate“. Ana Maria Cristina il acuza pe Marinescu ca orchestreaza intregul scandal de la ARIS cu scopul de a prelua controlul asupra institutiei. Mai mult, ea spune ca senatorul e fost securist, pentru ca a lucrat ca vånzator la shop. Vizibil jenat de situatie, presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca va propune luni excluderea celor doua din partid

(Luminita Capra)

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a decis ieri eliberarea din functie a presedintelui Agentiei Nationale pentru Investitii Straine (ARIS), Ana Maria Cristina, si a vicepresedintelui Gabriela Vasile pentru comportament neadecvat functiei de demnitate publica. Si seful pe linie de partid a celor doua, Emil Boc, a reactionat prompt. Acesta a declarat ca va propune excluderea din partid a presedintelui si vicepresedintelui ARIS si, implicit, inlocuirea lor din functii pentru prejudicii de imagine aduse partidului. Senatorul PD Marius Marinescu, acuzat de presedintele ARIS, Ana Maria Cristina, ca se afla in spatele scandalului, sustine ca nu este implicat in nici un fel si a catalogat afirmatiile drept 'aberatii>>.

Adevarata miza a scandalului provocat in Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) o reprezinta dorinta senatorului PD Marius Marinescu de a prelua controlul asupra agentiei, in vederea utilizarii institutiei in folos propriu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina.

„Grupurile de interese conduse de Marius Marinescu fac presiuni asupra ARIS pentru a putea prelua controlul acestei institutii in folosul organizatiei oamenilor de afaceri, condusa de domnul senator“, a spus Cristina. Presedintele ARIS sustine ca senatorul PD, partid din care si ea face parte, „este un fost securist“. „Marinescu a lucrat ca vanzator in 'shop>>, iar socrul sau a fost ofiter de securitate“, a precizat Cristina.

Presedintele ARIS face parte din Biroul Permanent Judetean Ialomita. Ea a precizat ca Gabriela Vasile, vicepresedintele ARIS, acuzata ca a primit foloase necuvenite de la un investitor chinez, este sprijinita de „grupurile de interese conduse de Marius Marinescu“. Oficialul ARIS a mentionat ca Marinescu conduce organizatia oamenilor de afaceri a Partidului Democrat fara sa fi fost ales vreodata in aceasta functie.

„Doamna Gabriela Vasile are un tupeu extraordinar, pentru ca are un asemenea spate. Ea incearca prin declaratii calomnioase sa puna foc si fum asupra faptelor sale“, a declarat Cristina. Ea a precizat ca Vasile a fost numita in functia de vicepresedinte al ARIS, chiar daca avand in schema doar 31 de oameni, institutia nu avea nevoie de doi demnitari.

„Doamna Vasile a fost adusa prin usa din dos la conducerea ARIS de catre domnul Marinescu“, a spus Cristina.
Posibile nereguli la ARIS

Pe de alta parte, Gabriela Vasile sustine ca demersul presedintelui ARIS vine ca urmare a unor nereguli pe care vicepresedintele institutiei le-a semnalat intr-un raport transmis Corpului de Control al Guvernului. In plus, aceasta a precizat ca a solicitat in numeroase randuri sa i se prezinte un raport al institutiei despre proiectele de investitii, precum si alte activitati ale institutiei. „Nu am primit nici pana acum acest raport. Era normal ca la momentul preluarii functiei sa mi se prezinte un astfel de raport“, a declarat Vasile. Circul de la ARIS este cu atat mai spectaculos cu cat cele doua protagoniste, Ana Maria Cristina si Gabriela Vasile, sunt membre PD si au fost propuse in functia de presedinte, respectiv vicepresedinte al ARIS de catre deputatul democrat Marius Marinescu.

De la activitatea de PR la functia de vice al ARIS, doar un pas
Gabriela Vasile a fost numita in functia de vicepresedinte ARIS in luna iunie, iar inainte de aceasta, din august 2005, a ocupat functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).

Tot in 2005, inainte de a fi numita vicepresedinte al ANIMMC, Vasile a ocupat functia de consilier personal al ministrului integrarii. Intre 2003 si 2005, Vasile a ocupat functia de director asistent la o firma de organizari evenimente. Din 1992, cand era colaborator al unei firme de productie, Gabriela Vasile si pana in 2003 nu este trecuta nici o activitate in CV.

Ana Maria Cristina, membru PD din 2001
Presedintele ARIS, membru PD din 2001, a detinut functia de vicepresedinte al Organizatiei Oamenilor de Afaceri din PD.

Comisia de Litigii a PD, sesizata
Ana Maria Cristina a mentionat ca a sesizat Comisia de Litigii a Partidului Democrat cu privire la faptele lui Marius Marinescu si Gabriela Vasile. „Sunt multi alti colegi care au depus sesizari cu privire la activitatea lor. Peste tot pe unde merg numele lor este asociat cu notiunea de scandal. Astept cu mare interes ancheta disciplinara din interiorul PD“, a adaugat Cristina.

Emil Boc vrea sa le excluda din PD
Presedintele PD, Emil Boc, va propune excluderea din partid a presedintelui si vicepresedintelui ARIS si, implicit, inlocuirea lor din functii, pentru prejudicii de imagine aduse partidului. Boc a declarat, vineri, pentru corespondentul Mediafax, ca propunerea va fi inaintata luni Biroului Permanent National a PD. „In urma prejudiciilor de imagine aduse PD de catre doamnele Ana Maria Cristina si Gabriela Vasile, voi propune BPN excluderea lor din partid, ceea ce va duce si la pierderea functiilor detinute la ARIS. Voi propune, de asemenea, nominalizarea in locul lor a unor persoane capabile sa recastige increderea investitorilor in aceasta institutie“, a afirmat Boc. Presedintele PD a adaugat ca a luat aceasta decizie pentru a se pune capat unui capitol „urat“ in scurta evolutie a celor doua persoane in functiile detinute la ARIS. Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, joi, Corpului de Control al Guvernului sa verifice acuzatiile la adresa conducerii Agentiei Romane pentru Investitii Straine.

Marinescu: Acuzatiile presedintelui ARIS la adresa mea, aberatii
Acuzatiile pe care Ana-Maria Cristina i le-a adus lui Marius Marinescu, potrivit carora acesta vrea sa preia controlul ARIS, sunt considerate de senatorul PD niste aberatii. „In toata povestea asta sunt niste acte de coruptie. Bineinteles, Corpul de Control al primului-ministru isi va face datoria“, a spus Marinescu. El ne-a mai declarat ca ARIS a fost infiintata fara sa respecte Legea 141/98, a Investitiilor, care spune ca nu trebuie sa existe discriminare intre investitorii romani si cei straini. „Or, este stiut deja ca strainii beneficiaza de tot felul de facilitati nejustificate“, ne-a explicat el.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.