Coreea de Nord a lansat sapte rachete, intr-un ""exercitiu militar"" care nu a impresionat prin performante, insa a pus pe ganduri comunitatea internationala. Coreea de Nord a testat la 5 iunie sapte rachete cu raza lunga, medie si scurta de act

Coreea de Nord a lansat sapte rachete, intr-un ""exercitiu militar"" care nu a impresionat prin performante, insa a pus pe ganduri comunitatea internationala.

Coreea de Nord a testat la 5 iunie sapte rachete cu raza lunga, medie si scurta de actiune, care au pus intreaga lume pe jar. Teoretic, mult-trambitata realizare tehnica nord-coreeana, racheta Taepo Dong II, ar putea atinge Alaska, insa realitatea este ca testarea ei a fost un esec, la fel ca si celelalte sase lansari. Este posibil ca multora sa li se para suspecta si exagerata reactia comunitatii internationale, care a presat Consiliul de Securitate al ONU sa dea o rezolutie de urgenta prin care toti membrii ONU trebuie sa impiedice importurile din Coreea de Nord sau exporturile catre aceasta tara de rachete sau echipamente si materiale care ar putea fi folosite pentru producerea de arme de distrugere in masa. Desi sunt putine si incerte informatiile de prima mana provenind din interiorul regimului comunist si autoritar de la Phenian, expertii sustin ca o reactie prompta si concertata a comunitatii internationale este exact ce ""a ordonat doctorul"" in relatia cu Coreea de Nord.
SASE BOMBE. Despre regimul de la Phenian se banuieste de mult ca incearca sa dobandeasca arme nucleare. Liderii comunisti nu prididesc in a arunca cu amenintari in stanga si dreapta, laudandu-se ca au reusit sa reproceseze plutoniul si sa fabrice arme nucleare. Specialistii occidentali au estimat ca centrifugele invehite ale Phenianului au produs pana acum aproximativ sase bombe nucleare, adica intre 43 si 53 de kilograme de material nuclear. In trecut, Coreea de Nord a hranit spaima lumii fata de armamentul nuclear, pentru a sataja Vestul sa trimita in Peninsula ajutoare, stiut fiind ca populatia nord-coreeana trece printr-o prelungita perioada de foame. Recolta de anul acesta a fost buna, insa pentru nord-coreeni ajutoarele primite de la China si Coreea de Sud au dat forte proaspete si curaj comunistilor condusi de Kim Jong Il, relateaza cotidianul britanic The Independent. Problema nu este insa ca Phenianul chiar ar indrazni sa ""arunce"" bomba nucleara.
SPAIMA VESTULUI. O realitate de-a dreptul infricosatoare insa pentru Vest ar fi ca regimul falit si infometat al lui Kim Jong IL (caruia Statele Unite se straduiesc sa-i taie sursele de finantare ilegale, din trafic de arme, implicare in falsificarea bancnotelor de 100 de dolari, amfetaminelor, pastilelor Viagra si tigarilor) sa vanda materialul atomic unui stat paria inclus pe ""axa raului"", precum Iranul, sau chiar teroristilor.
Siegfried Hecker, fostul sef al laboratorului pentru arme nucleare de la Los Alamos, SUA, a avertizat ca plutoniul pe care il detine Coreea de Nord incape in cateva genti-diplomat si este imposibil de detectat daca ar fi vandut.
Pentru prima data, Coreea de Nord se afla in situatia de a putea vinde o parte din plutoniul pe care il detine si de a pastra pentru sine o suficienta cantitate ce poate fi folosita pentru santaj sau descurajare. Nu ar fi prima data cand procedeaza asa. A vandut 1,7 tone de uraniu Libiei, si din anii 1980 vinde rachete balistice Iranului. Americanii cred ca Iranul face deja schimburi cu Phenianul, la modul date de monitorizare ale rachetelor Scud contra tehnica centrifugelor pentru uraniu, iar relatiile intre cele doua tari s-au imbogatit remarcabil in ultima vreme.

In secret
13 state au pus ""cap la cap"" agentii de informatii, fortele din marina si aviatie pentru a coopera intr-un ""razboi secret"" impotriva Phenianului si Teheranului, relateaza Sunday Times. Agentii americani ""patruleaza"" in apropierea apelor teritoriale ale Taiwanului, misiuni de supraveghere aeriana si navala au loc
in apropiere de Singapore.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.