Paruiala muiereasca dintre presedintele si vicepresedintele de la Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), Ana Maria Cristina si Gabriela Vasile i-a indignat pe toti pudibonzii politici de bun simt. Premierul s-a revoltat dintr-odata si le
Paruiala muiereasca dintre presedintele si vicepresedintele de la Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), Ana Maria Cristina si Gabriela Vasile i-a indignat pe toti pudibonzii politici de bun simt. Premierul s-a revoltat dintr-odata si le-a demis pe cele doua dame orgolioase, pe motiv de "comportament neadecvat" functiei de demnitate publica, "in cadrul unei autoritati a statului roman". Scandalul dintre cele doua femei, care n-a implicat, ca in cazul Copos-Marius Marinescu, imbranceli, sau jigniri, ca in cazul Marius Marinescu-Olteanu, l-a infiorat profund si pe liderul PD, Emil Boc. In timp ce senatorul Marinescu ramane in PD, ca oaie neagra si simpatica, ce da cu pumnul cand nu mai are control asupra cuvantului, in timp ce fostii ofiteri ai Securitatii Aurel Teodorescu si Silvian Ionescu raman in PD, desi din postura de apropiati ai nomenclaturii ceausiste dau lectii de morala, Boc a simtit nevoia sa le puna la punct pe scandalagioaicele de la ARIS. Conflictul dintre cele doua seamana mai degraba cu o reglare de conturi femeiesti, decat cu o disputa serioasa. Presedinta a acuzat-o pe vicepresedinta ca a primit "mita" de la un investitor strain si ca este protejata lui Marius Marinescu, care, la randul sau, vrea sa puna mana pe ARIS.. Cealalta spune ca "mita" este de fapt un cadou de protocol, care se compune doar din lenjerie de pat si tigari chinezesti, produse ce nu depasesc, in valoare, suma de 200 de euro si o acuza pe prima ca se afla in conflict de interese, pentru ca sotul ei are afaceri intr-o firma cu un investitor israelian. Schimbul de replici dintre cele doua femei l-a frustrat pe Boc, care a anuntat in gura mare ca "este dezamagit" de ceea ce s-a intamplat la ARIS. Pe Marius Marinescu, zis si "senatorul-bideu", care s-a implicat si el in ciomageala dintre cele doua femei, Boc l-a mai iertat o data. El vrea sa vada concluziile anchetei Corpului de Control al Guvernului. In ceea ce-i priveste pe ofiterii de Securitate Aurel Teodorescu si Silvian Ionescu, Boc se spala pe maini si asteapta verdictul CNSAS si modificarea legii Ticu, inainte sa ia "o decizie similara". Adica mult si bine. (Carmen EPURAN)
Tariceanu a decapitat ARIS
Spectacolul mediatic de la varful Agentiei Romane pentru Investitii Straine, in care presedintele si vicepresedintele s-au tot acuzat reciproc de coruptie, primire de foloase necuvenite sau conflict de interese, s-a incheiat ieri, dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu le-a demis din functii pe cele doua protagoniste, ambele membre ale Partidului Democrat (PD). "Primul-ministru a decis, ieri, demiterea presedintelui ARIS, Ana Maria Cristina, si a vicepresedintelui Gabriela Vasile, pentru comportament total neadecvat cu functia de demnitate publica ce le-a fost incredintata", precizeaza Guvernul. "Modul in care acestea s-au comportat in ultima vreme a demonstrat fara echivoc ca nu sunt apte sa ocupe o functie de demnitate publica, in cadrul unei autoritati a statului roman. (..) Verificarile Corpului de Control al Primului-Ministru la ARIS vor continua, pentru a vedea in ce masura acuzatiile pe care si le-au adus reciproc Ana Maria Cristina si Gabriela Vasile sunt fundamentate. In cazul in care se confirma orice incalcare a legii, vor fi intreprinse toate masurile legale", se arata intr-un comunicat transmis de Biroul de Presa al Guvernului.
PD-istul Marinescu acuzat de puci
Cu putin timp inainte de decizia premierului, presedintele ARIS convocase o conferinta de presa in care a incercat sa explice motivele care au stat la baza declansarii intregii tevaturi. "In spatele scandalului care perturba violent activitatea Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) se afla Marius Marinescu, senatorul PD, care, cu metode specifice unui fost securist, incearca sa preia controlul agentiei. Marinescu a fost unul dintre putinii vanzatori la shop fara dosar penal", a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina. Ea a aratat ca adevarata miza a scandalului o reprezinta dorinta senatorului Marinescu de a prelua controlul asupra Agentiei, pe care vrea sa o foloseasca in interesul organizatiei oamenilor de afaceri din interiorul PD pe care o conduce. "El a promis multor oameni de afaceri functii sau conexiuni de afaceri care nu s-au putut realiza", a aratat Cristina, care este, de asemenea, membru PD si face parte din biroul permanent judetean Ialomita. Ea a precizat ca Gabriela Vasile, vicepresedintele ARIS, de asemenea membra PD, acuzata ca a primit foloase necuvenite de la un investitor chinez, este sprijinita de "grupurile de interese" conduse de Marius Marinescu.
Cearsafuri caritabile
La conferinta organizata ieri de presedintele ARIS a aparut, insa, si vicepresedintele Gabriela Vasile. Ea a aratat ca produsele primite de la firma din China sunt mostre ale produselor pe care compania le produce sau le comercializeaza, fara valoare comerciala.
"Depozitul era tixit de cuptoare cu microunde, cearsafuri etc. Si daca mergeti intr-o fabrica de ciocolata, spre exemplu, vi se ofera mostra ciocolata", a argumentat Gabriela Vasile. Intrebata de ce nu a lasat cele primite direct la caminul de batrani si a preferat sa le duca mai intai acasa, Vasile a raspuns: "Nu am avut timp", adaugand ca "oricum, a fost un act de caritate". Cristina spune, insa, ca in categoria cadourilor de protocol pot fi incluse albume, obiecte de papetarie si, nicidecum, cearsafuri. Pe de alta parte, Gabriela Vasile a aratat ca demersul presedintelui ARIS vine ca urmare a unor nereguli pe care ea le-a semnalat intr-un raport transmis Corpului de Control al Guvernului. Vicepresedintele ARIS a continuat si ieri seria acuzatiilor referitoare la un posibil conflict de interese in care se afla Ana-Maria Cristina, reamintind faptul ca firma Agresiv Media SRL, care asigura administrarea site-ului web al ARIS, se ocupa si de promovarea lantului de magazine Miniprix, firmele la care are interes presedintele institutiei.
Liderul PD cere excluderea
Liderul PD Emil Boc a anuntat ieri ca va propune excluderea din partid a presedintelui si vicepresedintelui ARIS si, implicit, inlocuirea lor din functii, pentru prejudicii de imagine aduse partidului. Boc a explicat, pentru Mediafax, ca propunerea va fi inaintata, la inceputul saptamanii, Biroului Permanent National a PD. "In urma prejudiciilor de imagine aduse PD de catre doamnele Ana Maria Cristina si Gabriela Vasile voi propune BPN excluderea lor din partid, ceea ce va duce si la pierderea functiilor detinute la ARIS. Voi propune, de asemenea, nominalizarea in locul lor a unor persoane capabile sa recastige increderea investitorilor in aceasta institutie", a adaugat Boc. Liderul PD a explicat ca a luat aceasta decizie pentru a pune capat unui capitol "urat" in scurta evolutie a celor doua femei in functiile detinute la ARIS.
Marinescu se apara: "Niste aberatii!"
Senatorul PD Marius Marinescu a respins ieri acuzatiile presedintelui ARIS, Ana-Maria Cristina, calificandu-le drept "niste aberatii". Marinescu a sustinut ca cei care il ataca fac parte din grupuri de interese, care sunt deranjate de propunerile si de atitudinea sa. "Eu sunt in concediu, dar am auzit ceea ce a declarat despre mine doamna Cristina. Toate acuzele la adresa mea sunt niste aberatii. Dar ceea ce va pot spune este ca se pare ca aici, in povestea asta, sunt niste acte de coruptie. Trebuie sa lasam Corpul de Control al primului-ministru sa isi faca datoria", a spus senatorul PD. Marinescu s-a aparat spunand ca "grupurile de interese" sunt deranjate de pozitiile sale "ferme si dure" impotriva coruptiei, sustinute si de la tribuna Senatului.
"Este o caracatita a mafiei. Dar cei care ma ataca sa se uite mai bine in jurul lor, sa vada grupurile de interese din jurul lor. E vorba de mize mari aici, de aceea ma ataca", a explicat senatorul. Marinescu a mai spus ca singura solutie pentru eficientizarea mediului de afaceri din Romania este unificarea ARIS cu Agentia pentru IMM-uri si cu Departamentul pentru Mediul de Afaceri din cadrul Guvernului. "Prin aceasta unificare va rezulta o agentie care trebuie sa fie condusa de tehnocrati, nu de demnitari desemnati prin algoritm politic", a spus senatorul. (C.E.)
Fostul presedinte ARIS deplange imaginea institutiei
Fostul presedinte al ARIS, deputatul PSD Marian Saniuta, considera ca disputa dintre presedintele si vicepresedintele ARIS este un "razboi intre doua roze", ce afecteaza imaginea Agentiei care din 2002 si pana in prezent a avut o activitate buna. "Din pacate, acest scandal creat la prima poarta de intrare a investitorilor straini in Romania este un scandal trist de trei ori: o data pentru ca doua doamne membre PD transforma jocul politic in scandal ieftin; a doua oara pentru ca la varful unei asemenea institutii se vorbeste, asa cum au titrat ziarele, de spaga; a treia oara pentru ca, prin acest scandal, practic se da cu piciorul muncii de ani de zile a unor functionari dedicati activitatii lor si, ceea ce este mai grav, se cultiva lipsa de incredere, in conditiile in care increderea ar trebui sa fie principalul atu in fata investitorilor straini", a declarat, pentru Mediafax, fostul presedinte al ARIS.(Andreea CALOMFIRESCU )
Vicepresedintele ARIS recunoaste "cu manuta ei"
Marinescu, "senatorul-bideu", prezent in tot si in toate
ZIUA a intrat in posesia unei declaratii olografe date de Gabriela Vasile pe aceasta tema, document spumos pe care vi-l prezentam alaturat, in facsmil. In data de 14 august, prins "cu mata-n sac", vicepresedintele ARIS, Gabriela Vasile, a scris o declaratie in care povesteste in amanunt cum s-a trezit cu presupusa spaga, constand in tigari si cearsafuri, in portbagajul masinii, in urma vizitei la un "investitor strain", in speta la T&J Group - Sinorama din comuna Parscov, judetul Buzau. In ciuda acestui document scris de Gabriela Vasile "cu manuta ei" si desi exista indicii clare ca ar putea fi vorba de un caz de coruptie, Parchetul sta "la cutie" si nu da semne ca s-ar autosesiza.
Vicepresedintele ARIS, Gabriela Vasile, este un personaj ciudat, dar definitoriu pentru clasa politica din Romania. Fara vreun trecut glorios, CV-ul Gabrielei are ca punct central calitatea acesteia de membru al PD. In rest, un scurt stagiu "de pregatire" la Ministerul Integrarii Europene, sub comanda lui Ene Dinga, si un alt stagiu, nu foarte lung, la Agentia Romana pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, unde a ocupat tot pozitia de vicepresedinte. Pe de alta parte, cariera Gabrielei nu putea fi trasata pe coordonatele prezentate mai sus fara sprijinul primit de la senatorul PD de Bucuresti Marius Marinescu, poreclit "senatorul bideu" pentru ca, in urma cu cativa ani, a parasit sediul PD de pe Modrogan cu bideul si vasul de wc aduse de el. Intre Marinescu si Gabriela exista destule legaturi stranse (a recomandat-o presedintelui PD pentru postul de la ANIMMC), unele recunoscute si cunoscute, altele nu. Spre exemplu, intr-una din ipostaze, senatorul este seful vicepresedintelui ARIS: Marinescu ocupa functia de presedinte al Organizatiei Oamenilor de Afaceri din Partidul Democrat, unde Gabriela ocupa postul de vicepresedinte. Culmea, Marinescu, seful femeii acuzate ca a luat spaga, este, in Senat, vicepresedinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii. Acelasi Marinescu, in perioada in care administra societatea Petrol SRL, a avut relatii de afaceri cu Mircea Basescu, fratele actualului presedinte. (Cosmin PAVELESCU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.