Ma numesc Vali Constantinescu, sunt absolventa a Facultatii de Limba si Literatura Franceza din cadrul Universitatii Bucuresti si lucrez in Biblioteca Nationala a Romaniei din anul 1968.
Problemele BNR sunt, in principal, doua:
1. Un sedi
Ma numesc Vali Constantinescu, sunt absolventa a Facultatii de Limba si Literatura Franceza din cadrul Universitatii Bucuresti si lucrez in Biblioteca Nationala a Romaniei din anul 1968.
Problemele BNR sunt, in principal, doua:
1. Un sediu adecvat pentru o Biblioteca Nationala
2. Activitate profesionala intr-o Biblioteca Nationala.
In urma conferintei de presa de la MCC, din 29 iunie 2006, am aflat ca de rezolvarea problemelor legate de cheltuirea banilor pentru noul sediu al BNR se va ocupa MCC. Speram ca organele abilitate (asa cum ne-a spus domnul ministru al MCC, Adrian Iorgulescu) isi vor face datoria. Bibliotecarii din BNR si din intreaga tara asteapta rezultatele verificarilor DNA in legatura cu cheltuirea banilor publici alocati din anul 1997 si pana acum pentru construirea noului sediu al BNR. Dar in afara controlului cheltuirii banilor publici in cazul constructiei noului sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, ar fi trebuit facuta de ani buni si o analiza temeinica a situatiei profesionale din prima biblioteca a tarii. Iata cateva din cele mai importante probleme legate de situatia profesionala a BNR.
Inexistenta unui site BNR, inexistenta catalogului on-line al BNR
O biblioteca computerizata este aceea care detine toate documentele in catalog on-line. Or, nu este suficienta introducerea documentelor in baza de date. Mai trebuie sa fie accesibile pe net cititorilor interesati. O biblioteca computerizata este aceea care detine toate documentele in format electronic si care are un catalog on-line, catalog care poate fi accesat din orice colt al lumii. Toate bibliotecile Romaniei au site si catalog on-line. in "Cartea electronica", publicata sub egida "Academiei Romane si a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica", in anul 2001, se consemneaza: "In 1979 din initiativa doamnei Angela Popescu-Bradiceni, directoarea pe atunci a Bibliotecii Centrale de Stat si a domnului Mihai Draganescu, director al Institutului Central de Informatica, astazi I.N.C.D., s-a initiat primul mare proiect de informatizare a unei biblioteci din Romania" (pag. 15). Proiectul a devenit operational din anul 1982 si s-au realizat "instrumente biblioteconomice si informatice, care au stat la baza informatizarii de mai tarziu a altor mari biblioteci din tara". BNR a trecut in format electronic cartea romaneasca si tezele de doctorat incepand cu 1982. Dar cititorii nu pot vedea acest lucru.
Suntem singura biblioteca din tara care nu are catalog on-line, la dispozitia utilizatorilor. La 10 ani dupa ce a inceput computerizarea in BNR (anul 1993-1994), s-a inceput retroconversia in urma proiectului prezentat de Vali Constantinescu. Adica inlocuirea catalogului de carti cu fise tiparite in catalog electronic. Desi conversia din formatul clasic in formatul electronic a oricarui document este o necesitate, aceasta nu s-a facut nicidata in BNR. In BNR, nu exista legatura on-line nici macar intre cele doua sedii importante ale bibliotecii, sediul central din strada Ion Ghica si cel din Piata Amzei. Biblioteca Nationala avand si din acest punct de vedere o situatie foarte incurcata. In Biblioteca Nationala lipsesc specialistii. Desi este direct implicata in acest proiect, BNR nu a facut nimic in acest sens.
Inexistenta Bibliotecii Nationale a Romaniei
Nu se vorbeste nici in tara, nici in strainatate de Biblioteca Nationala a Romaniei. BNR nu participa cu nici o lucrare la nici un simpozion. Nu intereseaza pe nimeni nimic. La diverse Congrese internationale de biblioteconomie se pune mereu intrebarea: in Romania mai exista Biblioteca Nationala? Toate tarile lumii isi prezinta in primul rand Biblioteca Nationala si apoi inca vreo doua - trei biblioteci importante.
De altfel toate intalnirile din Romania cu personalitati din lumea biblioteconomiei romanesti si straine au loc la sediul Bibliotecii Centrale Universitare. Nu suntem invitati la manifestari culturale. Iar cand participam, suntem simpli spectatori.
Acordarea functiilor de conducere in BNR
Se face dupa bunul plac al directiei BNR. Sef serviciu la "Automatizare" este un filolog care stie informatica amatoristic si pentru ca are "persoane in familie" care au cunostinte de automatizare. Sef serviciu "Cercetare-Documentare" (fosta "Documentare in Cultura" pana in anul 1990) este un inginer care nu stie nicio limba straina, avand in subordine in schimb persoane care stiu cate doua-trei limbi straine. La serviciul "Comunicare" (Relatii cu publicul) exista doi sefi serviciu cu studii incerte. La serviciul "Catalogare" si sef "Departament Prelucrare" este o persoana fara studii superioare. La serviciul "Clasificarea Colectiilor", serviciu de baza al oricarei biblioteci enciclopedice, este scoasa in mod fortat la pensie sefa serviciului si este numit fara concurs in dispretul legii si al tuturor angajatilor BNR un sef fara nicio legatura cu clasificarea colectiilor.
Nu este admisibil la un serviciu specializat sa fie pus drept sef o persoana care lucreaza ca bibliotecar de doi ani si care habar nu are de CZU! Seful de la "Clasificare" trebuie sa stie Clasificare! Un sef la "Clasificare" trebuie sa verifice personal calitatea clasificarii fiecarei carti.
Inexistenta unui director de specialitate, inexistenta unui consiliu stiintific
O institutie de prim rang a Romaniei, cum este Biblioteca Nationala a Romaniei, nu are un director de specialitate, post existent pana in 1997, dar transformat dupa 1997 in director de Investitii. Scrie in cartea "Biblioteca, de la traditie la modernitate", editura Astel Design, coordonator Nicoleta Marinescu, paginile 22-23: "O posibila organigrama a bibliotecii dumneavoastra: directorul. Este de cele mai multe ori un specialist al bibliotecii: bibliotecar pe cea mai inalta treapta. In anumite situatii, el poate fi si profesor universitar... Coordoneaza, impulsioneaza... Bibliotecari I A sau echivalent sunt de cele mai multe ori membri in Consiliul de Administratie, sunt consilierii directorului, fac parte din echipa de conducere. Misiuni generale - participa la stabilirea prioritatilor institutiei, se ocupa de cunoasterea utilizatorilor, formeaza si motiveaza echipele de lucru. Misiuni specifice - pe anumite probleme, concep proiecte, impulsioneaza activitatea, urmaresc desfasurarea proiectelor si a activitatilor...".
Inexistenta unei comisii de audit in BNR
De ce nu exista Comisie de Audit, de cativa ani, in Biblioteca Nationala a Romaniei? De ce a plecat ultimul angajat la Audit dupa o cearta cu "tunete si fulgere" cu directia BNR?
Acordarea salariilor, primelor, promovarilor in BNR
Salariile de merit in BNR se acorda an de an dupa bunul plac al Directiei BNR.
Comisia Nationala a Bibliotecilor
Din Comisia Nationala a Bibliotecilor face parte o singura persoana din BNR, cand prin lege ar trebui sa fie mai mult de doua persoane. De ce nu sunt informati bibliotecarii BNR despre discutiile de la Comisie si care este contributia Bibliotecii Nationala a Romaniei in cadrul sedintelor Comisiei? S-a pus vreodata problema constructiei noului BNR in cadrul acestor sedinte?
Periclitarea vietii salariatilor BNR
Este periclitata viata oamenilor si starea fizica a cartilor din BNR, strada Ion Ghica nr. 4, prin supra-incarcarea Parterului si a etajului I, impotriva normelor stabilite de controlul pompierilor dupa 1990.
Filiala BNR din Alba-Iulia
S-a pierdut sediul filialei BNR din Alba-Iulia - Batthyaneum? Sau care este situatia acestui sediu al BNR? Nu am citit nicaieri despre acest lucru. Nu era de importanta nationala? In BNR, tacere totala vizavi de acest lucru.
Sponsorizarea pierduta
Ambasada SUA a acordat un ajutor de 15.000 USD pentru imbogatirea si mentinerea in conditii optime a colectiilor de carte rara ale BNR. Ajutor retras din cauza comportamentului Directiei BNR. Acesti bani s-au indreptat spre sponsorizarea unor manastiri din Romania, intrucat BNR i-a refuzat prin neimplicare.
Situatia Codex Aureus
Care este situatia in legatura cu Codex Aureus? Se stia pana in martie 2005 (cand domnul Erceanu a fost repus in functia de director general al BNR) ca Dan Erceanu este in proces penal legat de Codex Aureus. Procesul penal s-a transformat in proces civil, pentru ca domnul Erceanu sa poata ocupa din nou functia de director general la BNR (fusese suspendat din cauza problemelor legate de Codex Aureus si nicidecum pentru ca s-ar fi opus guvernului Nastase pentru confiscarea noului sediu al BNR). Acestea sunt numai cateva probleme profesionale si sociale cu care se confrunta Biblioteca Nationala a Romaniei.
VALI CONSTANTINESCU,
bibliotecar SIA - Biblioteca Nationala


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.