Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sarbatori din calendarul crestin-ortodox. Momentul este marcat in fel si chip pe tot cuprinsul tarii. In comuna ialomiteana Maia, satenii au luat parte la hramul bisericii din localitate si la t

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sarbatori din calendarul crestin-ortodox. Momentul este marcat in fel si chip pe tot cuprinsul tarii. In comuna ialomiteana Maia, satenii au luat parte la hramul bisericii din localitate si la traditionalul balci organizat la fiecare 15 august. Asta in vreme ce presedintele Traian Basescu deschidea manifestarile organizate de Ziua Marinei in Portul Tomis din Constanta, in prezenta a aproximativ 1.500 de persoane.

Dupa biserica, la balci si la parada

Pentru romani, 15 august este prilej de mare sarbatoare. In calendarul crestin-ortodox este ziua Sfintei Maria.
ISTORIE. In comuna Maia, din judetul Ialomita, evenimentul este marcat de temeiul, ultima zi, a unui balci care are loc inca pe de vremea lui Alexandru Ioan Cuza. ""Atunci s-a dat drumul la liberul schimb de marfuri si aici veneau comercianti de prin toate tarile"", descrie preotul iconom stavrofor Alexandru Marinescu, in varsta de 98 de ani, inceputurile acestui targ.
CREDINTA. Maienii si-au inceput ziua prin rugaciune, mai ales ca ieri a fost si hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Maia. Locasul de cult are o istorie aparte, fiind in secolul al XIX-lea proprietatea lui Barbu Catargiu, primul prim-ministru al Tarilor Romane. Toata lumea din sat se mandreste cu originile omului politic si vorbeste despre el ca despre un frate mai mare. Satenii au un regret comun: demolarea conacului in care a locuit Barbu Catargiu. ""Era o bijuterie acolo. Pe doua niveluri erau 32 de camere, avand acelasi mobilier ca la Castelul Peles, din Sinaia"", povestesc localnicii. Dupa slujba, toti credinciosii sunt invitati la masa in curtea bisericii, pentru cinstirea Sfintei Maria. Locul este unul atipic. O umbra deasa te imbie la somn, dar nu e timp de asa ceva. Trebuie sa vizitezi muzeul care adaposteste hainele in care a fost asasinat Catargiu, precum si icoane si obiecte bisericesti vechi din anul 1779. Un loc atat de izolat, aflat la marginea Baraganului, are o incarcatura istorica neasteptat de spectaculoasa. In gradina se afla cativa arbori sofora, plantati in 1862, anul in care a fost asasinat Barbu Catargiu, ingropat chiar in subsolul bisericii. Moartea sa a reprezentat prima crima politica din Romania.
CHEF. Dupa biserica, toata lumea pleaca spre centrul satului. Nu pentru a sta de vorba cu primarul, ci pentru a vizita traditionalul balci care are loc in fiecare an, la 15 august, la Maia. ""Pe vremuri era altfel, nu ca acum. In prima zi veneau la balci strainii, adica oamenii de prin satele vecine. Abia a doua zi venea randul celor din Maia sa petreaca. Erau doua restaurante mari, adapostite in doua corturi uriase. Acolo se mancau fripturi si mici"", povesteste preotul Marinescu. Este cel mai cunoscut om din sat in acest moment, iar locuinta sa a fost declarata casa memoriala.

PREGATIRI DE SCOALA. Uniformele de scoala, la mare cautare


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.