Romanii construiesc pe rupte fara autorizatie, dar nu se tem de pedeapsa cu inchisoarea. Desi Guvernul intentioneaza sa inaspreasca pedepsele pentru cei care incalca disciplina in constructii, prin emiterea unui „cod al constructiilor“,

Romanii construiesc pe rupte fara autorizatie, dar nu se tem de pedeapsa cu inchisoarea. Desi Guvernul intentioneaza sa inaspreasca pedepsele pentru cei care incalca disciplina in constructii, prin emiterea unui „cod al constructiilor“, specialistii din domeniu spun ca acesta e inutil.

Pe lista neagra a Executivului figureaza atat proprietarii de apartamente care executa modificari interioare pe ascuns, cat si marile firme din domeniul constructiilor care nu respecta normele de organizare a santierelor. Proiectul legislativ, care va fi discutat si supus aprobarii Parlamentului in luna septembrie a acestui an, se vrea mai breaz decat legislatia actuala privind autorizarea lucrarilor de constructie pentru ca intentioneaza sa-i sanctioneze drastic pe cei care pun in pericol viata altora. „Cine intervine la infrastructura unei cladiri trebuie sa raspunda penal daca darama peretele de sustinere dintr-un apartament, pentru ca, astfel, atenteaza la viata a zeci de oameni”, a declarat Aleodor Francu, seful cancelariei primului-ministru. Daca la ora actuala inspectorii serviciilor de disciplina in constructii din primarii nici nu apu ca sa treaca pragul pentru a incheia procese de constatare, viitorul „cod al constructiilor“ va prevedea posibilitatea ca inspectorii de stat in constructii sa poata intra in casele romanilor pentru a constata eventualele probleme aparute la structura de rezistenta a blocurilor. „Pana acum nimeni nu a mentionat faptul ca, in actuala legislatie, exista sanctiunea penala pentru nerespectarea dispozitiilor de primar, dar si prevederi care permit primarilor sa faca plangeri penale. La ora actuala, pentru desfiintarea oricaror pereti se face puscarie, nu doar pentru desfiintarea celor de rezistenta, cum am auzit recent prin mass media, daca lucrarea nu e autorizata. Cat priveste viitorul cod al constructiilor, acesta nu va putea reduce numarul sesizarilor privind interventiile neautorizate din locuinte“, ne-a spus Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al Primariei sectorului 3.

Birocratia incurajeaza mita


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.