Peste jumatate dintre romani cred ca serviciile secrete au desfasurat dupa 1989 activitati de politie politica, se arata intr-un sondaj de opinie al Biroului de Cercetari Sociale dat ieri publicitatii. Sondajul de opinie a fost realizat in perioada 1
Peste jumatate dintre romani cred ca serviciile secrete au desfasurat dupa 1989 activitati de politie politica, se arata intr-un sondaj de opinie al Biroului de Cercetari Sociale dat ieri publicitatii. Sondajul de opinie a fost realizat in perioada 1-7 august 2006, volumul esantionului fiind de 1054 de persoane in varsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare statistica de +/- 3,1%. Potrivit sondajului, 53% dintre cei chestionati au raspuns pozitiv la intrebarea legata de acitivitatile de politie politica pe care servciile de informatii le-ar desfasura dupa 1989, in timp ce 22% au raspuns negativ, iar 25% nu au stiut sa raspunda (fig 1). La intrebarea "Radu Timofte a recunoscut ca are ofiteri infiltrati printre ziaristi. Credeti ca exista jurnalisti care incearca sa aduca atingere sigurantei nationale?", peste 40% dintre cei chestionati au raspuns ca da, 33% au spus ca nu cred aceasta ipoteza, iar 25% nu au raspuns. Potrivit sondajului, demersul "Civic Media" care a cerut CNSAS sa faca publice dosarele de securitate ale celor mai multi jurnalisti este indreptatit, sunt de parere 63% dintre romani, in timp ce doar 18% il considera neindreptatit.
Demiterea sefilor SIE si SRI, decizie buna
Demiterea sefilor serviciilor secrete a fost o decizie buna luata de Traian Basescu, cred 42% dintre romani. Doar 24% au fost de parere ca ea a fost inutila, iar 14% au apreciat masura ca fiind proasta. Potrivit sondajului de opinie, netrimitand deciziile sefilor serviciilor secrete la Parlament si acceptandu-le pentru a cere acordul Parlamentului, presedintele a ignorat Senatul si Camera Deputatilor cred 41% dintre cei chestionati, 30% sunt de parere ca a facut o greseala intentionata, iar 29% nu au stiut sa raspunda. Peste 58% dintre romani cred ca serviciile secrete au fost implicate in disparitia lui Omar Hayssam, in timp ce 21% nu cred ascet lucru si tot 21% nu au stiut sa raspunda la aceasta intrebare. Procentul celor care au fost de parere ca Traian Basescu a fost informat despre planurile sirianului de parasire a Romaniei se ridica la 38%, in timp ce 34% dintre cei chestionati nu cred in aceasta ipoteza, iar 28% au declarat ca nu stiu.
Topul colaboratorilor cu Securitatea
Adrian Paunescu (63%) si Corneliu Vadim Tudor (57%) sunt persoanele despre care romanii cred ca au avut o colaborare cu Securitatea inainte de 1989 (fig. 2). Despre Traian Basescu au aceasta parere doar 43% dintre cei chestionati, in timp ce peste 40% dintre subiecti cred ca Adrian Severin si Mircea Dinescu au colaborat cu Securitatea. La acest capitol, cel mai bine sta Calin Popescu Tariceanu, 31% dintre romani fiind de parere ca acesta a avut legaturi cu Securitatea inainte de 1989, in timp ce 33% resping aceasta ipoteza. Peste 60% dintre subiecti vor ca numele ofiterilor care s-au ocupat de racolarea copiilor sa fie facute publice, in timp ce 34% ar dori sa fie cunoscuta identitatea copiilor care si-au turnat cunoscutii la securitate.
Voiculescu a facut avere cu sprijinul securistilor
Potrivit sondajului de opinie, 35% dintre cei chestionati au fost de parere ca afirmatia potrivit careia Dan Voiculescu a facut avere cu sprijinul retelelor de fosti securisti este in mare parte adevarata, iar 28% au apreciat-o ca fiind total adevarata (fig. 3). Doar 7% au sustinut ca ea este in mare parte falsa, 4% au considerat-o falsa, iar 26% nu au stiut sa raspunda. Daca Dan Voiculescu nu ar fi colaborat cu serviciile secrete comuniste, averea lui ar fi fost acum mai mica, cred peste 50% dintre romani, la fel - 14%, sau mai mare - 4%. (Roxana ANDRONIC)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.