Cetatea dacica de la Ardeu, situata la 20 de kilometri de Deva, este semnalizata, incepand de sambata, conform normelor legale, initiatorii actiunii sperand sa poata preveni astfel eventualele distrugeri ale sitului istoric de catre cautatorii de com
Cetatea dacica de la Ardeu, situata la 20 de kilometri de Deva, este semnalizata, incepand de sambata, conform normelor legale, initiatorii actiunii sperand sa poata preveni astfel eventualele distrugeri ale sitului istoric de catre cautatorii de comori, transmite corespondentul ROMPRES.
Procedura de semnalizare prevede montarea unui panou standard care contine datele de identificare ale monumentului istoric, coordonatele geografice si insemnele acestuia. Panoul va fi amplasat la poalele Dealului Cetatuia, pe care se afla cetatea dacica Ardeu.
"Cetatile dacice nu sunt semnalizate conform legii, iar cautatorii de comori isi vad de treaba linistiti pentru ca pot afirma ca nu stiu unde sapa. Un exemplu ar putea fi chiar cetatea Ardeu, unde, in toamna anului trecut, cautatorii de comori au devastat zona, dupa ce au sapat o grota in lungime de 15 metri si adanca de 7 metri", a declarat vineri jurnalistul Vladimir Brilinsky, reprezentantul Fundatiei "Dacia Revival". Actiunea de semnalizare a cetatii dacice Ardeu a fost initiata de Fundatia "Dacia Revival", Asociatia "Dacia Nemuritoare" si Asociatia "Salvati Cetatile Dacice", in colaborare cu Primaria comunei Balsa, pe teritoriul careia se afla monumentul istoric. Cheltuielile necesare semnalizarii au fost suportate de catre cele trei organizatii neguvernamentale.
Cetatea dacica de la Ardeu a fost mentionata in documente, pentru prima data, in secolul al 19-lea, ca fiind asemanatoare cu cele din Muntii Orastiei. Cercetarile sistematice au inceput in anul 2001, ocazie cu care s-a descoperit ca peste cetate a fost construita si o fortificatie medievala. Cea mai importanta descoperire de aici a fost statuia din bronz a lui Mercurius-zeul comertului la romani. Cetatea Ardeu este trecuta in lista monumentelor istorice de importanta nationala. Situata la nord de cursul raului Mures, Cetatea Ardeu era singura care facea legatura intre cetatile dacice din Muntii Orastiei si zacamintele de aur din Muntii Apuseni, sustin arheologii. Semnalizarea monumentelor istorice este prevazuta in Legea 442 din 2001. Pana acum, legea a fost, in genere, ignorata de cei care ar fi trebuit sa vegheze la respectarea ei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.