La statia de metrou Grozavesti, printre aurolaci si caini, locuieste o fetita de numai 6 luni. Mama ei este, la randul sau, tot un copil, de 16 ani. ""Fericita"" familie traieste intr-un cort, la numai 200 de metri de Directia pentru Protectia Copilu
La statia de metrou Grozavesti, printre aurolaci si caini, locuieste o fetita de numai 6 luni. Mama ei este, la randul sau, tot un copil, de 16 ani. ""Fericita"" familie traieste intr-un cort, la numai 200 de metri de Directia pentru Protectia Copilului din Sectorul 6!


Un cort invelit in zdrente si cu acoperisul dintr-o placa de beton. Cand piatra e calda, e cald si inauntru, cand piatra e rece, locatarii coboara in canal. Elena are 16 ani si spune ca sta langa metroul din Grozavesti de aproape trei ani. Acum, cea mai tanara locuitoare a taberei improvizate in buricul Bucurestilor e fiica Elenei. Are doar 6 luni.
CONDITII. Bianca s-a nascut in februarie si a locuit cea mai mare parte a timpului printre haita de caini si mirosul de aurolac al vecinilor de la metrou. ""Saptamana asta vreau sa o botez, s-a oferit o doamna care lucreaza la metrou. O sa-i puna si cercei de aur. Maine imi duc fetita la vaccinat, daca gasesc policlinica de care mi-a zis cineva"", spune zambind tanara mama. Are ochi frumosi. Ma invita in cortul ei, in care abia incap, pe vine, doua persoane. Se asaza intr-o rana, cu o pisica incolacita la cap, si ii da piept fetitei.
VIATA PE STRADA. In ciuda faptului ca sta unde sta, Elena tine sa fie curata. Fetita ei poarta pampers si are carucior. ""Spal cu apa pe care o iau de la metrou, iar nevoile ni le facem dupa paravanul ala"" si imi arata o carpa atarnata pe sarma. Elena nu mai stie ce-i aia casa de cand a plecat din Iasi. Avea 12 ani. Spune ca a lucrat pe la mare, a stat si intr-un centru de minori vreo sapte luni, a incercat si aurolacul si a furat, ca toti copiii strazii. Apoi l-a intalnit pe tanarul din Sibiu care a batut-o pana a dezvatat-o de ""prostii"". ""Acum, tot ce-mi doresc e o casa. Ce casa... o camera unde sa stau cu asta mica si cu tatal ei"", zice aratand cu capul un tanar cu sapca.
AJUTOR. Fata povesteste ca oamenii o mai ajuta, mai vin de la fundatii si ii aduc de mancare, scutece pentru cea mica, haine. ""Nu vreau sa cer ajutorul la stat, ca mi-e frica sa nu-mi ia fata"", zice serioasa, postind o tigara cu unul dintre tinerii care tocmai au iesit de la metrou. Lectia pe care a invatat-o pe strada e ca ""ceilalti oameni te ajuta daca nu furi si ai putin bun-simt"". Ii dau bani oamenii din blocul de langa cort, cei de la fundatii, mai primeste si mancare, si haine. Si oricum, ""pe strada te descurci"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.