Acasa la Regele Mihai
Regele a iubit Castelul Savarsin din tinerete. Abdicarea si plecarea din tara nu l-au facut sa uite vacantele la poalele Muntilor Zarandului, nici relatiile bune cu oamenii din zona, care l-au iubit si l-au venerat
Acasa la Regele Mihai
Regele a iubit Castelul Savarsin din tinerete. Abdicarea si plecarea din tara nu l-au facut sa uite vacantele la poalele Muntilor Zarandului, nici relatiile bune cu oamenii din zona, care l-au iubit si l-au venerat pentru modestia si integritatea sa. Intamplarile cu Regele, automobilul defectat si lumea dornica sa-l ajute nu s-au sters nici acum din memoria colectiva a zonei.
Mama Regelui Mihai, Regina Elena, si-a pus amprenta asupra Castelului de la Savarsin, care apartinuse in trecut familiei Forray si care facea cercetare botanica in spatiul numit acum Parcul regal de la Savarsin. Speciile vechi de sute de ani, copaci care stiu multe si care au asistat la istoria zonei de vest a Romaniei, radacini care par a se stradui sa-si mentina vigoarea, frunze colorate in nuante innobilate de pamantul de la Savarsin - toate, intr-un amestec de care te desparti cu greu.
In casa Regelui i-am gasit, de data aceasta, pe Principele Radu si Principesa Margareta, ancorati in probleme administrative ale castelului, dar si in proiecte de viitor, cu adevarat admirabile.
Parcul regal, padurea...
In sfarsit, se va constitui, conform legilor existente, Ocolul Silvic Regal Savarsin, care are un manager priceput, pe dl Farkas, un silvicultor cu experienta si care ar aduce un venit anual consistent Casei Regale, in viitorul apropiat. Din gestionarea eficienta a ocolului silvic se vor putea intretine nu numai Castelul, dar si proiectele despre care urmeaza sa va relatez.
Satul Regal
Daca, in prezent, Castelul Savarsin are o deschidere de tip cvasi-popular (aici exista o pensiune rustica si cateva camere pentru cazare, desigur, nu in regim deschis total, ci cu o selectie realizata de un manager al castelului), viitorul se proiecteaza pe o formula in care Familia Regala sa foloseasca exclusiv pentru viata sa, asa cum o faceau Regele Mihai si Regina Mama Elena, acest castel.
Castelul va fi deschis! Asta va insemna ca el nu se va inchide pentru vizite organizate, va oferi programelor culturale si de istorie un spatiu generos, pentru vizitare si documentare, dupa modelul domeniilor occidentale.
In fata Castelului, acolo unde pana acum cateva zile era tabara pentru copii, va fi un Sat Regal. El va avea strazi, realizate in miniatura, asa cum are Savarsinul-sat, va avea - daca este cazul - chiar si un primar! Asta, pentru descretirea fruntilor. Satul are deja cateva cladiri, totul va fi renovat si reorganizat, dupa cele mai selecte norme, pentru reconfortarea vizitatorului. Ospitalitatea se muta in parcul regal. Parcul va putea fi vizitat, el oferind o imagine despre ce pot insemna in vietile noastre dragostea pentru Dumnezeu, frumusetea, respectul, natura.
Principesa, un bun manager
Toate proiectele privind reorganizarea Castelului si zonei aferente ii apartin Principesei Margareta.
Unul dintre ele mai este: Muzeul Regal de Arta Contemporana. Pictorul Sorin Dumitrescu, unul dintre autorii catorva lucrari donate Casei Regale, a exprimat, intr-o discutie cu Principele Radu, ca este pentru prima data ca o colectie nationala de arta va fi organizata intr-un... sat. Colectia cuprinde nume sonore ale artei contemporane: Horia Bernea, Sorin Dumitrescu, Sorin Ilfoveanu, Constantin Flondor, Ioana Batranu, Silvia Radu, Dorin Dup, Ovidiu Maitec, sotii Zidaru, Vladimir Zamfirescu, Stefan Caltia. Ultimul dintre ei este autorul unor lucrari impresionante, expuse deja la Castelul Savarsin, donate in mod exceptional Regelui Mihai I: "Copacul", Reginei Ana: - Pasarea in zbor" si Principesei Margareta: un peisaj.
Am mai vazut la Savarsin lucrari de C. Flondor: "Nihil Sine Deo", Emilia Niculescu: "Gradina in Savarsin" si alte lucrari, pe care este greu sa le descrii in cuvinte. Ele trebuie vazute.
Colectia regala cuprinde peste 70 de lucrari si este deschisa donatiilor.
Satul de mestesugari este un alt proiect, care urmeaza sa fie realizat aici. El se va afla pe o arie, in spatele bisericii aflate in preajma castelului si va fi destinat revigorarii artelor populare: tamplarie, olarit, brodat, sticlarie, pictura naiva, tesut. Aici va fi un colt de rai, in care se va reda valoarea vechilor obiceiuri, artei care parea a fugi din aceasta zona, satul va pune in valoare talente tinere si oameni cu experienta.
Zona turistica aferenta castelului va contine un magazin de amintiri (obiecte inscriptionate, carti, fotografii), un restaurant pentru 50 de persoane si spatii de cazare pentru tot atatea persoane. Toate, in spatiul fostei tabere pentru elevi, retrocedat anul acesta.
"As vrea ca locul acesta sa fie deschis catre comunitate, am vrea sa promovam aici un model" spune Principesa Margareta.
Pe linia mediana a marilor capitale
Castelul Savarsin se afla, asa cum ii place Principelui Radu sa sublinieze, pe mediana capitalelor europene, unele mai aproape de castel decat Bucurestiul. Este vorba despre razele de civilizatie emise din Viena, Budapesta, Liubliana, Cracovia, Zagreb, Bratislava, Belgrad, care ajung mai repede la Savarsin decat ar ajunge de la Savarsin la Bucuresti.
Stejarul rosu
Parcul contine, asa cum aratam, specii rare si vechi. Stejarul rosu este unul dintre ele. Este parca semnul rezistentei in fata transformarilor, a timpului, a iesirilor din normalitate si a intoarcerilor, asa cum s-a intamplat cu destinul familiei regale. Aleile parcului regal au un anumit sunet, helesteele, podurile inguste, care trec peste ele, totul poarta aerul nobil al destinului regasit.
In cadrul parcului exista o sera. Ea va reveni la viata si va fi destinata experientelor pozitive, pentru gasirea de solutii ecologice pentru soiuri sanatoase de legume. Sera regala este si ea un nou experiment. O sursa de educatie ecologica si o tentativa de reabilitare a valorilor referitoare la natura. Este semnul normalitatii, si din acest punct de vedere.
Principele, la Savarsin
Stand de vorba cu Principele Radu, aveam senzatia ca este legat de acest loc dinainte de a o cunoaste pe Principesa Margareta. Stie fiecare detaliu al castelului, il iubeste si iubeste sa faca lucrurile cat mai repede si mai bine. Nu sunt cuvinte goale. Am simtit asta si am vazut, in mai multe vizite pe care le-am facut familiei regale, la Savarsin. Vorbeste despre castelul gandit de Regina Elena, bunica principesei, ca si cum ar fi trait el insusi copilaria la Florenta, in vila Sparta, vizitand muzee, galerii, exilul fiind poate mai usor pentru Regina Elena, purtand-o de mana pe micuta Margareta. Vorbeste despre toate obiectele de la castel, despre tablouri, scaune de epoca, masute, birouri, cu acel drag al intelectualului constient de imensitatea pierderii produse sub brutalitatea comunista, constient de timpul necesar pentru recuperarea valorilor.
Atunci cand esti intr-o atmosfera ca aceea pe care incerc eu sa o redau, se pot petrece doua lucruri: sa ti se micsoreze vigilenta jurnalistica, din cauza unei vraji pe care nu o poti identifica, sau sa fii prea curios, din teama ca nu poti cuprinde tot ce ai vrea. Daca ceva nu poti traduce de acolo, este vraja insasi. Este amintirea unui rege tanar, a unui rege care nu a mai suras de cand s-a rupt de viata sa de rege. A unui rege care a plecat cu moartea in suflet, asa cum avea sa marturiseasca.
Regele Mihai, Regina Ana, principesele, toti vor avea camerele aranjate la castel, dupa vechiul tipic al castelului, cel dinainte de venirea comunistilor hoti.
Castelul va fi al familiei, in adevaratul sens al cuvantului.
Castelul este al Regelui Mihai!
Sa respectam impreuna acest lucru!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.