Saptamana trecuta a avut loc la Cluj-Napoca un seminar pe tema asimilarii eficiente a fondurilor europene pe care Romania le va primi dupa aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
Este vorba de un buget de 31 de miliarde de euro pe c
Saptamana trecuta a avut loc la Cluj-Napoca un seminar pe tema asimilarii eficiente a fondurilor europene pe care Romania le va primi dupa aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
Este vorba de un buget de 31 de miliarde de euro pe care tara noastra il va primi de la Comisia Europeana pana in 2013. Reprezentanti ai guvernului roman si ai Uniunii Europene s-au reunit la Cluj pentru a pune la punct cateva strategii de baza pentru a asigura folosirea corecta a banilor europeni.
Un material publicat in editia din 12 august a cotidianului Le Monde prezinta eforturile facute de Romania inspre eliminarea coruptiei din managementul fondurilor europene.
Articolul mentioneaza reputatia proasta a Romaniei in ceea ce priveste coruptia si face referire la demisia ministrului Integrarii Europene, Hildegard Puwak, acuzata in 2003 de deturnarea a 150.000 de euro de provenienta europeana. Insa autorul articolului, Mirel Bran, alege sa se concentreze mai ales pe eforturile laudabile facute in ultima vreme in Romania. In acest sens, se vorbeste despre descentralizarea la nivel de agentii de dezvoltare regionala.
Actualul ministru al Integrarii, Anca Boagiu, vorbeste despre importanta acestor opt agenti: "Luarea deciziilor in ceea ce priveste finantarea proiectelor nu va fi deloc centralizata.
Cel mai mare cosmar al meu ar fi sa nu pot gasi echipe competente, capabile sa creeze proiecte potrivite pentru nivelul micilor comunitati".
Totusi, un anumit nivel de coordonare la nivel central este necesar, au explicat reprezentantii Uniunii Europene prezenti la Cluj. Un control central in privinta activitatilor financiare va asigura respectarea mai corecta si mai bine supravegheata a normelor solicitate de Bruxelles.
In privinta luptei impotriva coruptiei, Le Monde face referire la crearea in iunie 2005 a Departamentului de Lupta Antifrauda, pe modelul Biroului Luptei Antifrauda creat de Comisia Europeana in 1999. Aflata direct sub controlul primului-ministru, aceasta institutie ar fi o "pepiniera pentru tinerele creiere de finantisti".
Departamentul este considerat atipic pentru mediul institutional corupt si greoi din Romania.
Cei 45 de inspectori, a caror medie de varsta este in jur de 30 de ani, sunt pusi pe treaba. Salariile de aproximativ 1.200 de euro pe luna, intr-o tara in care venitul mediu lunar este de 270 de euro, ar trebui sa ii tina pe inspectori departe de tentatia de a fi ei insisi corupti.
Secretarul de stat Tudor Chiuariu, conducatorul Departamentului Antifrauda, explica si el: "Provocarea noastra este sa devenim un exemplu pentru functionarii romani si sa schimbam stilul administratiei. Stim ca Comisia nu va arunca 31 de miliarde de euro intr-o gaura neagra. A-i folosi bine este in primul rand o forma de respect pe care ni-l datoram noua insine".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.