Hotelul "Flora", la care actionari sunt Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost devastat de zeci de persoane inarmate cu sabii si topoare * Nicusor Constantinescu acuza modul in care a intervenit
Hotelul "Flora", la care actionari sunt Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost devastat de zeci de persoane inarmate cu sabii si topoare * Nicusor Constantinescu acuza modul in care a intervenit Politia in acest caz * Prefectul Constantei a declarat ca incidentul este de fapt o reglare de conturi intre gruparea lui Mazare si Constantinescu si cea a interlopului Cristian Gherghisan, membru al clanului fratilor Vasea * Radu Mazare sustine ca nu ii cunoaste pe fratii Vasea * Pana in prezent nici o persoana nu a fost retinuta
Statiunea Mamaia a fost din nou scena unui atac mafiot. De aceasta data tinta fost hotelul "Flora", la care actionari sunt primarul Constantei, Radu Mazare, si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu. Atacul a avut loc in noaptea de vineri spre sambata, in jurul orei 1.00 si a durat cateva minute. Zeci de persoane, inarmate cu sabii, topare, bate si bare de metal, au devastat hotelul spargand mai multe geamuri si usi automate de acces. Atacatorii, veniti cu mai multe masini, au incercat sa patrunda in incinta hotelului, dar au fost opriti de bodyguarzii si agentii de paza care au blocat usile de acces. De altfel, in urma incidentului, doi dintre angajatii hotelului au fost raniti, unul dintre ei ajungand la spital.
Desi statiunea Mamaia este impanzita de politisti si de masini de politie, oamenii legii au ajuns la hotelul "Flora" la "spartul targului". La sfarsitul conflictului, dupa ce atacatorii se facusera nevazuti. Oamenii legii au inceput cercetarile ridicand de la locul incidentului un topor, o sabie, o bara metalica, o surubelnita, bate, o bara din fier beton si mai multe obiecte.
A doua zi, Inspectoratul Judetean de Politie Constanta a anuntat ca au fost identificati mai multi participanti la scandal. Printre acestia si Ciprian T. care, in urma cu doua saptamani, fusese arestat preventiv pentru 29 de zile, impreuna cu Cristian Gherghisan, pentru talharie. Cei doi au fost insa pusi in libertate de Curtea de Apel Constanta, culmea, la solicitarea expresa a procurorului Calin Maria.
Pana in prezent acesta este singurul lucru pe care Politia l-a facut. Chiar daca au reusit identificarea unora dintre participantii la acest scandal, oamenii legii nu au retinut nici o persoana. Din ce motive? Nu se stie.
Politia il acuza pe Constantinescu
In schimb politistii il acuza pe presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, ca ar fi incercat sa le puna piedici. Acesta a ajuns la hotelul "Flora" la scurt timp de la producerea conflictului, impreuna cu primarul Radu Mazare. Politistii il acuza pe Nicusor Constantinescu, prin intermediul unui comunicat de presa, ca "a facut afirmatia catre organele de politie aflate la fata locului ca <<in aceasta unitate hoteliera nu s-a intamplat nimic si nu se da nici o declaratie>>". De asemenea, acelorasi politisti, care aveau datoria de a preintampina asemenea incidente si de a-i prinde pe atacatori, li se pare jenant ca "partile vatamate si participantii neutri prezentati mai sus nu au cooperat cu organele de politie pentru aflarea cu celeritate a adevarului".
De altfel, politistii, care au stabilit si faptul ca toti cei implicati in acest incident se cunosc intre ei, au sustinut ca nu pot sa ia masuri concrete impotriva atacatorilor din cauza partii vatamate care nu a formulat plangere. Nicusor Constantinescu a prezentat insa plangerea depusa, in cursul zilei de sambata, la Politie de catre administratorul hotelului Flora, Sorin Strutiski.
Cu toate acestea, situatia nu s-a schimbat. Nimeni nu a fost retinut. Totusi, impotriva a opt persoane a fost declansata urmarirea penala pentru comiterea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. Purtatorul de cuvant al IPJ Constanta, ne-a declarat ca acestea vor fi cercetate insa in libertate, decizia fiind luata de procurorii de la Parchetul Judecatoriei Constanta. Probabil ca acestia au considerat ca cei opt nu reprezinta pericol public. Chiar daca au atacat un hotel fiind inarmati cu sabii sau topoare.
"Simpli spectatori"
Atat Radu Mazare, cat si Nicusor Constantinescu au acuzat modul in care este instrumentat acest caz de catre politistii constanteni. Cei doi au precizat ca este inadmisibil ca un grup de cateva zeci de persoane sa atace un hotel in miezul noptii, iar Politia sa nu faca nici o retinere. Nicusor Constantinescu, sustine, intr-un comunicat de presa, ca politistii au inregistrat oficial mai putine pagube. Presedintele CJ a mai precizat ca numarul atacatorilor s-a ridicat la circa 80, iar in momentul incidentului in zona s-ar fi aflat sase masini de politie, la aproximativ o suta de metri de locul faptei.
Constantinescu acuza si interventia tarzie a oamenilor legii, fapt ce a permis agresorilor sa se deplaseze la alte doua hoteluri si sa provoace scandal, fapt infirmat insa de politisti. "Consideram ca acest tip de atitudine a fortelor de ordine, de simpli spectatori la un atac al bandelor inarmate cu topoare si sabii, ascunde de fapt o complicitate generatoare de tulburari grave ale ordinii si linistii publice, urmata de culpabilizarea partilor vatamate", se arata in comunicatul lui Nicusor Constantinescu. Acesta mai precizeaza ca, impreuna cu Radu Mazare, i-a solicitat sefului Politiei Mamaia sa opreasca masinile cu care se deplasau atacatorii. "In mod inexplicabil, acesta a refuzat sa ia masurile necesare, asa incat nici la aceasta ora nu a fost retinut vreunul dintre agresori", mai mentioneaza presedintele Consiliului Judetean Constanta, care cere conducerii Ministerului Administratiei si Internelor declansarea unei anchete interne in acest caz si inlocuirea inspectorului sef al Inspectoratului Judetean de Politie. De asemenea, Nicusor Constantinescu sustine ca incidentul este consecinta actiunilor prefectului Danut Culetu, care a anulat in Justitie o serie de taxe, dintre care unele finantau masurile de siguranta a cetateanului in Mamaia.
Pe de alta parte, Radu Mazare a respins ipoteza conform careia atacul face parte din "razboiul" dintre el si o alta grupare din Constanta condusa de fratii Vasea si care are a fost provocat de anumite neintelegeri economice. Primarul a precizat ca nu ii cunoaste pe cei doi si ca varianta unei rafuieli intre oamenii lui Mazare si cei ai lui Vasea este o prostie. De asemenea, edilul a afirmat ca nu s-a gandit la posibilitatea ca atacul sa il fi vizat chiar pe el.
Reglare de conturi intre clanuri mafiote
Incidentul petrecut in noaptea de vineri spre sambata la hotelul "Flora" a reprezentat o buna ocazie pentru prefectul Constantei pentru a lansa un atac la adresa lui Mazare si Constantinescu. Danut Culetu i-a acuzat, ieri, intr-o conferinta de presa, pe Radu Mazare si Nicusor Constantinescu ca ar avea relatii cu atacatorii, ba chiar ca ar fi asociati. Acesta sustine ca atacul de la hotelul "Flora" nu a fost indreptat impotriva primarului Mazare, ci a fost o reglare de conturi intre doua clanuri mafiote. Potrivit prefectului, la originea scandalului s-ar afla Cristian Gherghisan, iar atacatorii ar fi membrii unui clan cunoscut drept cel al fratilor Vasea. Despre acestia, Culetu a precizat ca au legaturi financiare cu primarul Radu Mazare. Prefectul sustine ca Radu Mazare si Nicusor Constantinescu sunt asociati si legati economic de fratii Vasea prin intermediul unor firme, dar si prin intermediul unui alt asociat al edililor, Constantin Zelca, actionar la hotelurile Oxford si Malibu, care este cercetat penal pentru afaceri cu carburanti. Cristian Gherghisan ar face parte din clanul fratilor Vasea, motiv care l-a determinat pe prefect sa spuna ca edilii au legaturi cu atacatorii.
Danut Culetu a insistat asupra faptului ca, initial, Nicusor Constantinescu si Radu Mazare au refuzat sa depuna plangere si ar fi declarat fortelor de ordine ca nu s-ar fi petrecut nici un incident. Prefectul a precizat ca plangerea a fost depusa la 17 ore dupa producerea incidentului si ca politia a declansat, chiar si fara acest act, cercetarile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.