La capitolul incredere in personalitatile politice din Romania, presedintele Traian Basescu ramane in topul preferintelor electoratului. Astfel, potrivit ultimului sondaj Insomar dat publicitatii ieri, mai mult de jumatate dintre romani, respectiv 55

La capitolul incredere in personalitatile politice din Romania, presedintele Traian Basescu ramane in topul preferintelor electoratului. Astfel, potrivit ultimului sondaj Insomar dat publicitatii ieri, mai mult de jumatate dintre romani, respectiv 55% dintre ei au "destul de multa" si "foarte multa incredere" in seful statului. Pe locul al doilea se afla liberalii Mona Musca (46%) si Theodor Stolojan (40%). In privinta Monei Musca, trebuie sa precizam faptul ca acest sondaj a fost realizat in perioada 4-8 august, adica inaintea izbucnirii scandalului legat de angajamentul pe care aceasta l-a semnat cu fosta Securitate. Pe pozitiile urmatoare se situeaza presedintele PNG, Gigi Becali, in care au incredere 31% dintre romani, liderul PD, Emil Boc (28%), presedintele PSD, Mircea Geoana si premierul Calin Popescu-Tariceanu (25%), liderul PRM, C. V. Tudor si senatorul PSD, Ion Iliescu (22%). Cu sub 20 de procente sunt creditati Adriean Videanu (19%), Adrian Nastase (15%), Petre Roman (13%), Gheorghe Ciuhandu (13%), Cozmin Gusa (13%), Marko Bela (12%) si Dan Voiculescu (12%).

Tariceanu, tot in "umbra" lui Basescu
Potrivit sondajului Insomar, 60% dintre romani sunt "foarte" si "destul de multumiti" de activitatea lui Traian Basescu ca presedinte al Romaniei. Datele arata ca "destul de nemultumiti" sunt totusi 29 % si "foarte nemultumiti" - 11% dintre persoanele intervievate. Pe de alta parte, activitatea Guvernului condus de premierul Calin Popescu Tariceanu multumeste 34% dintre romani, dar nemultumeste 67 % dintre respondenti. In calitate de prim-ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu a obtinut 33 % dintre aprecierile celor intervievati, respectiv 3% sunt "foarte multumiti" si 30% "destul de multumiti". Nemultumiti de activitatea sa in calitate de sef al Executivului sunt 68% dintre romani, dintre care 44% sunt "destul de nemultumiti", iar 24% "foarte nemultumiti".

Alianta D.A., preferata de 46% dintre romani
Daca peste o saptamana ar avea loc alegeri parlamentare, aproape jumatate dintre romani (46%) ar vota cu Alianta D.A. Pe locul al doilea in topul preferintelor electoratului se afla PSD, cu 22%, urmat de PRM, care ar fi votat de 12% din electorat. Potrivit sondajului Insomar, pe pozitiile urmatoare se situeaza UDMR (7%) si PNG (6%). Cu 2% sunt creditate PC, PPCD (PNTCD), in timp ce numai 1% din electorat ar vota cu PIN. In situatia in care toate partidele ar candida independent, fara a mai face aliante intre ele, 31% dintre cei chestionati ar vota cu PD, 22% cu PSD, 15% cu PNL, 13% cu PRM, 7% cu UDMR, 6% cu PNG. Cu PC si PPCD (PNTCD) ar vota numai 2% dintre alegatori, iar cu PIN 1%.

Romanii nu vor politicieni colaboratori cu fosta Securitate
In opinia a 85% dintre romani, noii sefi ai serviciilor secrete nu ar trebui sa fie membri ai vreunui partid politic, in timp ce doar 15% dintre respondenti cred ca acestia ar trebui sa faca parte dintr-un partid aflat la guvernare. Totodata, 80% din subiectii sondajului cred ca ar fi bine ca viitorii sefi ai serviciilor secrete sa nu fi lucrat in Securitate inainte de 1989, iar 20% cred contrariul. Potrivit sondajului, 42% dintre cei intervievati cred ca este un lucru "destul de grav" ca un politician roman sa fi facut, in trecut, politie politica, in timp ce 32% sunt de parere ca este chiar un lucru "grav". Sondajul Insomar a fost realizat in perioada 4-8 august, pe un esantion de 1.158 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani. Eroarea maxima admisa este de 3%.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.