Pretul cafelei robuste a depasit 1.400 de dolari tona la sfarsitul saptamanii trecute, anunta agentia NewsIn. Reprezentand o crestere cu 20% a pretului in numai doua saptamani, noua valoare afisata la bursa derivativelor din Londra reprezinta si un r
Pretul cafelei robuste a depasit 1.400 de dolari tona la sfarsitul saptamanii trecute, anunta agentia NewsIn. Reprezentand o crestere cu 20% a pretului in numai doua saptamani, noua valoare afisata la bursa derivativelor din Londra reprezinta si un record pentru ultimii sase ani. Principalul motiv pentru explozia pretului este diminuarea productiei mondiale de cafea, cauzata de incapacitatea Vietnamului de a-si onora ofertele. Vietnamul a devenit in ultimii 15 ani al doilea exportator de cafea din lume si este principalul producator de cafea robusta, Brazilia fiind specializata mai ales pe tipul arabic.
Pentru a raspunde cererii mondiale de robusta, Vietnamul ar trebui sa produca anul acesta cel putin 11 milioane de saci de cafea, dar seceta care a lovit tara asiatica la inceputul acestui an pune serios sub semnul intrebarii capacitatea sa de productie. La randul sau, Brazilia ar trebui sa furnizeze anul acesta 40,62 milioane de saci de cafea arabica.
In cazul statului sud-american, se prognozeaza ca planul de productie va fi indeplinit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.