Scandalul iscat de cazul Monei Musca i-a impartit pe liberali in doua tabere distincte si a starnit un nou val de cereri pentru deconspirarea politicienilor colaboratori. In timp ce liderul PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu a spus categor
Scandalul iscat de cazul Monei Musca i-a impartit pe liberali in doua tabere distincte si a starnit un nou val de cereri pentru deconspirarea politicienilor colaboratori. In timp ce liderul PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu a spus categoric ca va cere excluderea Monei Musca din partid, fostul presedinte liberal, Valeriu Stoica, a fost de parere ca "justitiarii" ar trebui sa astepte decizia CNSAS. Situatia Monei Musca a reamintit colegilor liberali si de mai vechiul caz, cel al lui Mircea Ionescu Quintus, care a fost deconspirat in 2000 de CNSAS. In paralel, politicienii se intrec in declaratii privind darea in vileag a tuturor celor care au colaborat sau nu au colaborat cu fosta Securitate. (R.A.)
Dosarele liberalilor la vedere
Deputatul Cristian Boureanu le cere tuturor liberalilor care detin functii publice, precum si membrilor conducerii partidului la nivel central si local, sa solicite Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sa-si vada dosarele si sa le puna la dispozitia publicului, arata un comunicat remis presei ieri. "PNL trebuie sa arate acum, cand febra deconspirarii dosarelor Securitatii da fiori reci multor personalitati ale vietii publice romanesti care pozeaza in inocente, ca este primul partid care doreste cu adevarat reforma morala a clasei politice", a spus Boureanu. In opinia acestuia, liberalii trebuie sa inceapa reforma clasei politice, "un exercitiu de transparenta pe care PNL este dator sa il faca" pentru cei care i-au votat pe membrii sai. "Este o sansa de a elibera scena publica romaneasca de reminiscentele otravite ale trecutului comunist, iar PNL nu trebuie sa o rateze. Reforma morala trebuie sa inceapa, de aceea, chiar din interiorul PNL", a mai comentat Boureanu. (V.D.)
Crin Antonescu va propune excluderea Monei Musca
Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a declarat sambata pentru NewsIn ca va propune la viitoarea Delegatie Permanenta a PNL excluderea Monei Musca din partid.
"Voi cere cu toata hotararea excluderea Monei Musca din partid", a declarat deputatul liberal, care s-a aratat convins ca si alti membri PNL se vor ralia demersului sau. Crin Antonescu este al doilea membru marcant al PNL care cere excluderea Monei Musca din partid. Liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat joi ca deputatul PNL Mona Musca ar trebui sa isi dea demisia din toate functiile publice si politice pentru ca a semnat un angajament cu Securitatea. Totodata, Orban a precizat ca PNL Bucuresti va dezbate in prima sedinta cazul Musca. In replica, fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica a declarat ca in partid au aparut brusc justitiari care cer excluderea Monei Musca si a constatat ca in formatiunea liberala functioneaza "o dubla masura", in spatele careia se ascunde "dorinta de revansa". "Onest ar fi ca justitiarii din PNL sa astepte cel putin decizia CNSAS in cazul Monei Musca", a spus Stoica. El a reamintit ca in timpul campaniei electorale din 2000, CNSAS a emis doua decizii privind colaboarea cu Securitatea a lui Mircea Ionescu Quintus si a lui Dan Amedeo Lazarescu. "Nici unul dintre cei care cer azi excluderea Monei Musca din PNL nu au avut in acel moment o actiune justitiara. Dimpotriva, atunci PNL a hotarat, desi existau decizii ale CNSAS, sa astepte mai intai rezultatul contestatiei facute in Justitie de Mircea Ionescu Quintus. Nu a cerut nimeni, nici atunci, nici ulterior, excluderea sa din PNL", a mai spus fostul lider al PNL. (R.A.)
Doina Cornea: Vina e ca a dat o declaratie falsa
Doina Cornea a declarat sambata, la Realitatea TV, ca vina pe care o are, in opinia ei, Mona Musca, este aceea ca a dat o declaratie falsa cand a devenit parlamentar, nerecunoscand ca a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea. "Nu am detalii despre Mona Musca, dar invinuiesc faptul ca a dat declaratia, cand a devenit parlamentar, ca nu a semnat nici un contract de colaborare cu Securitatea. Vina ei este deci faptul ca a depus o declaratie falsa", a spus Cornea. Ea a afirmat ca CNSAS are misiune sa verifice "in ce mod" a colaborat Mona Musca. Intrebata ce ar fi patit un cadru didactic (n.r. - Doina Cornea, ca si Mona Musca au fost profesoare pana in 1990) daca ar fi refuzat propunerea sau presiunea Securitatii de a semna un angajament, Cornea a spus: "Eu am refuzat si nu am patit nimic. Nu am patit absolut nimic, dar nici nu am avansat, insa nu acest lucru era ceea ce ma interesa pe mine". (R.A.)
Pozitia lui Quintus sub semnul intrebarii
Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, considera ca ar trebui reconsiderata pozitia de presedinte de onoare pe care o ocupa in PNL Mircea Ionescu Quintus, in conditiile in care acesta are un certificat de politie politica din partea CNSAS. Crin Antonescu a declarat, sambata pentru NewsIn, ca pozitia sa in legatura cu situatia lui Mircea Ionescu Quintus in PNL nu trebuie interpretata ca o initiativa personala, ci ca un comentariu. "Poate ca ar trebui sa reconsideram cazul", a spus Crin Antonescu. In replica, Quintus a declarat ca este exclusa redeschiderea dosarului sau de informator la CNSAS, pentru ca institutia s-a pronuntat deja in acest sens, iar decizia Colegiului a fost atacata in instanta, care a decis invalidarea hotararii de politie politica. "Nu se mai poate redeschide, e piatra de mormant pe el", a spus M. I. Quintus, care a adaugat ca ar fi fost normal ca liberalul Crin Antonescu sa-l anunte despre iesirea sa in public. La alegerile din 2000, mai multi lideri ai PNL au fost deconspirati ca au facut politie politica, intre ei aflandu-se Mircea Ionescu Quintus, Alexandru Paleologu si Dan Amedeu Lazarescu. Quintus a actionat in instanta CNSAS si a castigat pe chestiuni de procedura, nu pe fond. (R.A.)
Toro Tibor cere deconspirarea ofiterilor
Deputatul UDMR, Toro Tibor, aflat pe lista politicienilor cu dosar de urmarit la Securitate, a declarat sambata pentru NewsIn ca prioritatea CNSAS trebuie sa fie deconspirarea fostilor ofiteri si angajati ai Securitatii, neglijati intentionat in acest moment, pentru a crea confuzie. "Ceea ce se intampla acum cu aceasta dosariada face ca opinia publica sa nu mai inteleaga nimic, pentru ca s-a creat o confuzie generala intre diverse categorii de persoane carora le sunt scoase dosarele de securitate, in asa fel incit electoratul este de-a dreptul bulversat. Se neglijeaza intentionat, deconspirarea fostilor ofiteri si angajati ai securitatii, despre care se vorbeste cel mai putin, ca, de altfel si despre demnitarii fostului PCR, care au coordonat activitatea Securitatii", a declarat Toro Tibor, membru in Comisia de aparare a Camerei Deputatilor. El precizeaza ca, dupa deconspirarea fostilor securisti, urmatorul pas ar fi deconspirarea colaboratorilor acestora, iar apoi scoaterea la lumina a celor doua categorii de cetateni urmariti de Securitate, in general si urmariti in special. Deputatul UDMR a mai spus ca prezenta unui numar de noua demnitari maghiari printre cele 29 de dosare pe care CNSAS le verifica acum se datoreaza faptului ca reprezentantii minoritatii maghiare au fost, procentual, mult mai urmariti de securitate decat cei ai populatiei majoritare. (R.A.)
Marius Marinescu vrea lista cu demnitarii curati
Vicepresedintele Comisiei de Cercetare a Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii, senatorul democrat Marius Marinescu, solicita CNSAS si SRI sa intocmeasca, in regim de urgenta, o lista cu parlamentarii si membrii Guvernelor Nastase si Tariceanu care nu au avut dosare la fosta Securitate, nici de urmarire, nici de retea. Marius Marinescu declara ca, in aceste zile, "suntem martorii unei stari aparte de tensiune si de neincredere, creata in jurul Parlamentului si al Guvernului, cu privire la suspiciunea mentinerii in functii publice a unor vechi colaboratori ai Securitatii si a unor ofiteri sub acoperire". Surse avizate estimeaza ca o asemenea lista ar diminua cu circa 75-80% numarul demnitarilor suspectati de a fi fost colaboratori ai Securitatii, a mai spus Marius Marinescu. "Pentru a curata clasa politica la varf, Guvernul Tariceanu are datoria morala, fata de cetatenii romani, de a-si asuma raspunderea pentru proiectul Legii lustratiei in luna octombrie a acestui an, in cazul in care Camera Deputatilor nu adopta acest proiect de lege in luna septembrie", a precizat Marius Marinescu. De asemenea, senatorul PD a mai spus ca fostii ofiteri de Securitate nu au ce cauta in functii de demnitate publica, iar cea mai potrivita masura ar fi demiterea lor din aceste functii. "Numai in felul acesta, Parlamentul si Guvernul Romaniei isi vor recapata credibilitatea, iar spectrul delatiunii nu va mai plana asupra celor doua institutii", a subliniat Marius Marinescu. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.