Deoarece in presa au aparut atacuri nejustificate impotriva initiativei Civic Media de deconspirare a securitatii din mass-media si a sustinerii ei din partea MediaSind, in calitate de presedinte al organizatiei reprezentative pentru ramura mass-m
Deoarece in presa au aparut atacuri nejustificate impotriva initiativei Civic Media de deconspirare a securitatii din mass-media si a sustinerii ei din partea MediaSind, in calitate de presedinte al organizatiei reprezentative pentru ramura mass-media formata din 22 de sindicate insemnand 72% dintre salariatii din domeniu, parte semnatara a Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media si membru cu drepturi depline al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, doresc sa fac urmatoarele precizari:
Uniunea Sindicala MediaSind, asa cum a anuntat, sustine campania declansata de Asociatia Civic Media in ceea ce priveste deconspirarea jurnalistilor care au colaborat cu fosta securitate. De asemenea, sustinem si propunerea ca proiectele de lege privind siguranta nationala sa interzica infiltrarea in mass-media a lucratorilor din serviciile secrete. In consecinta, Comitetul de conducere al MediaSind a transmis presei romanesti un comunicat prin care sustinea deconspirarea jurnalistilor, modificarea proiectelor de lege privind siguranta nationala si, asa cum a cerut si Clubul Roman de Presa, modificarea Codului Deontologic prevazut in Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Mass-Media. Ceea ce ne-a surprins insa a fost boicotul informational declansat de majoritatea institutiilor de presa impotriva acestei initiative. In afara de 3 - 4 publicatii nationale si cateva locale, nimeni nu a dorit publicarea propunerilor noastre, probabil pentru ca mesajul cuprins in acel comunicat putea fi imbratisat de toti jurnalistii, fie ei membri de sindicat sau nu. Ne lovim din nou de o mentalitate care submineaza relatiile dintre jurnalisti si patronii lor, in loc sa existe o colaborare din care cu totii ar avea de castigat. Aidan White, Secretarul General al celei mai importante organizatii a jurnalistilor din lume - Federatia Internationala a Jurnalistilor -, a transmis la randu-i mesaje privind necesitatea curatirii mediului jurnalistic de catre toti acei care au colaborat sau colaboreaza cu serviciile secrete, referindu-se in aceeasi masura si la simplii ziaristi, dar si la patronii lor, mesaj care se pare ca a deranjat proprietarii de mass-media care au realizat blocada informationala, sparta doar de cateva cotidiane ai caror redactori au reusit sa se impuna in fata sefilor lor. Si acest refuz nu face decat sa adanceasca ruptura dintre angajatii si angajatorii din mass-media, punandu-i pe primii in imposibilitatea de a avea acces la informatii privind destinul lor profesional si personal - asa cum s-a intamplat cand am dorit sa aducem la cunostinta jurnalistilor drepturile obtinute prin negocierile colective. Suntem mahniti de faptul ca la aceasta blocada a participat si postul public de televiziune care, incalcand Constitutia, s-a lasat influentat de atitudinea institutiilor de media private. Nu este pentru prima data cand televiziunea publica inregistreaza derapaje de la deontologie asa cum s-a intamplat in cazul protestelor jurnalistilor de la radio si tv sau la aparitia contractului colectiv unic de munca pentru ramura mass-media.
Campanii declansate la comanda
De asemenea, nu au intarziat sa apara atacurile impotriva Asociatiei Civic Media si asupra MediaSind, declansate la comanda de catre niste asa-zisi "jurnalisti". Nu e normal ca un jurnalist sa tina partea serviciilor secrete si patronilor "patati" si sa se opuna unor masuri atat de necesare pentru primenirea presei, aducand argumente puerile de genul: "Cele doua organizatii vor sa-si faca publicitate cu orice pret". Observand aceste derapaje de la deontologie, Comitetul de conducere al MediaSind a revenit cu un comunicat prin care solicita Asociatiei Civic Media sa introduca pe listele inaintate CNSAS lista patronilor si actionarilor din mass-media, lucru firesc de altfel tinand cont de faptul ca in orice redactie politica editoriala este impusa de catre patroni si ca, astfel, ei pot manipula, chiar daca au calitatea de jurnalisti sau nu, opinia publica. Am fost terfeliti si acuzati ca demersul nostru ar fi unul "patetic" sau "tragic". Da, suntem de acord cu patetismul reactiei acestor contestatari, cu tragismul situatiei de a lucra cu un coleg care are constiinta patata de tradare sau de a lucra pentru un patron care nu mai are nimic in comun cu cinstea si onestitatea, dar nu suntem de acord sa fim noi acuzati de patetism al actiunii in sine. Din fericire, aceste patetisme si tragisme vor fi eliminate tocmai prin actiuni de curatare a constiintelor individuale, in caz contrar, ele pot forma un curent de opinie prin care sa imbolnaveasca sau sa strice celelalte caractere. Sa fie foarte clar! MediaSind, la fel ca si Civic Media, nu are nevoie de nici o publicitate. Initiativa Civic Media, sustinuta de MediaSind, precum si de cele mai importante organizatii internationale din presa, nu doreste decat stabilirea unui climat sanatos de munca in redactii, fara teama de a mai privi peste umar, fara spaima de a mai fi urmarit, ascultat sau tradat. Iar contestatarilor le transmit faptul ca fac doar jocul acelora care doresc ca mass-media sa intre in Uniunea Europeana cu fata patata.
Atat timp cat in presa vor avea putere de decizie "cartite" infiltrate de fosta securitate, nu se va schimba aproape nimic in societatea romaneasca pentru ca aceste "pericole ale democratiei" pot oricand manipula opinia publica.
Lasati deoparte orgoliile
Suntem mirati si intrigati in aceeasi masura de apatia pe care o manifesta celelalte organizatii care lupta pentru libertatea de exprimare a jurnalistilor, in conditiile in care ar trebui facut un front comun impotriva acelora care si-au ascuns adevarata identitate utilizand forta mass-mediei in folosul unor cercuri de interese mai mult sau mai putin obscure. Unde sunt cele 30 sau 40 de organizatii din presa care pretind ca apara drepturile cetatenilor? De ce nu am aflat de nici o pozitie publica din partea celor care pana mai ieri erau prezenti pe toate posturile de televiziune, presa scrisa, radio, situatie in care, fara intentia de a minimaliza eforturile lor anterioare in apararea drepturilor presei, subestimeaza, constient sau nu, importanta acestei "separari a graului de neghina" din mass-media romaneasca? In concluzie, avem speranta ca alaturi de Civic Media, Federatia Internationala a Jurnalistilor, Reporteri fara Frontiere, MediaSind vor veni si alte organizatii care sa sustina aceasta "revolutie" in presa. Deja Aidan White, Secretarul General al FIJ, si-a anuntat sosirea in Romania la Conferinta Nationala a MediaSind, pentru a sustine demersurile initiate si de a primi Raportul de tara privind problemele din mass-media romaneasca, raport pe care FIJ il va prezenta, in calitate de raportor oficial, Uniunii Europene. Asteptam, asadar, ca si celelalte "voci" din mass-media sa lase deoparte orgoliile si sa se alature acestui proces de primenire a mass-mediei romanesti si, de ce nu, a intregii societati.
Cristi GODINAC
Presedinte U.S. MediaSind
(n.r.- intertitlurile apartin redactiei)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.