Cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU au votat, vineri noapte, in unanimitate, rezolutia 1701 pentru incetarea focului in Liban. Partile beligerante sunt de acord cu aceasta hotarare, dar razboiul s-a intetit. Un paradox care evide
Cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU au votat, vineri noapte, in unanimitate, rezolutia 1701 pentru incetarea focului in Liban. Partile beligerante sunt de acord cu aceasta hotarare, dar razboiul s-a intetit. Un paradox care evidentiaza nebunia cronica de care sufera Orientul Mijlociu. Rezolutia s-a nascut greu si este rodul eforturilor diplomatice ale Statelor Unite si Frantei, care au conlucrat cu Ierusalimul si Beirutul, si cu cancelariile Rusiei, Chinei si Angliei, membre permanente ale Consiliului de Securitate, cu drept de veto. Guvernul israelian convocat de premierul Ehud Olmert a acceptat ieri, nu fara lungi controverse, rezolutia 1701, cu 24 de voturi pentru si o abtinere. Nu toate cererile israeliene au fost introduse in textul documentului, dar e important ca fortele Hezbollah nu vor mai sta lipite de granita libanezo-israeliana si ca in sudul Libanului se va instala o forta internationala care va numara 15.000 de militari, care alaturi de cei 15.000 ai armatei libaneze, va stabili o zona de protectie, in care nu vor mai putea activa luptatorii Hezbollah. Are importanta pentru Israel ca hotararea 1701 prevede si interzicerea transporturilor de arme catre Hezbollah. Ceea ce nemultumeste in cel mai inalt grad Ierusalimul este faptul ca rezolutia nu obliga Libanul si nici Hezbollah sa-i elibereze pe Ehud Goldwasser si Eldad Regev, cei doi militari israelieni rapiti la 12 iulie 2006. Eliberarea lor e doar amintita in textul Hotararii, fara sa se arate cum se va actiona in viitor in rezolvarea acestui caz. Nici in cazul rapirii caporalului Gilad Shalit in Gaza, nu s-a inregistrat vreun progres. Parintii militarilor rapiti au avertizat asupra amanarii gasirii unei solutii pentru eliberarea acestora.
Rezolutia votata in Consiliul de Securitate vineri noaptea ar trebui, teoretic, sa intre in vigoare abia astazi la ora 05:00 GMT, taberele beligerante avand, deci, la dispozitie, inca doua zile pentru macelarire reciproca.
Israelul, in plina ofensiva
De altfel, Israelul nici nu a asteptat hotararea ONU si a lansat, vineri noaptea, marea ofensiva pentru cucerirea intregii zone din sudul Libanului, pana la raul Litani. Fortele armate israeliene care actioneaza in Liban au fost triplate si ultimul asalt a inceput avand un singur obiectiv: sa ajunga cat mai repete la raul Litani. O forta masiva de parasutisti a fost lansata din elicoptere in adancul teritoriului libanez, chiar in apropierea raului Litani. Este cea mai mare operatiune de parasutare din istoria militara a Israelului. O data ajunsi pe pamant, parasutistii si-au fixat pozitiile si a inceput o masiva operatiune de "curatire" a terenului. Ieri, trei civili au fost ucisi si alti 13 raniti in urma unui atac comis de aviatia israeliana in satul Ali Al Nahri, din estul Vaii Bekaa. Tot in zona Bekaa s-au mai inregistrat doi morti si patru raniti. In apropiere de Tyr au fost ucise cinci persoane, printre care o mama si cei trei copii ai acesteia. Bombardamentele asupra Beirutului au continuat, in special in sectorul sudic al orasului, controlat de gherila siita, unde doua persoane au fost ucise, iar 11 imobile, complet distruse.
Luptele sunt deosebit de grele, luptatorii Hezbollah nu se predau si nu fug. Un elicopter israelian a fost doborat de o racheta a Hezbollah, toti cei cinci membri ai echipajului fiind dati disparuti. Noaptea de sambata spre duminica, prima noapte a marii ofensive a fost extrem de sangeroasa pentru Tzahal (armata israeliana): 24 de militari israelieni au fost ucisi si peste 80 raniti. Autoritatile militare au anuntat ca dupa ce vor ajunge la Litani, va incepe operatiunea de la Litani spre granita libanezo-israeliana, pentru "curatarea" tuturor oraselor si satelor libaneze de luptatorii Hezbollah si distrugerea cuiburilor de lansare a katiuselor. Ieri, Hezbollah a reinnoit lansarea rachetelor asupra asezarilor din nordul Israelului. Aproximativ 160 de rachete au lovit orasele Haifa, Kiriat Shmone, Naharia, Tzfat si Maalot, provocand moartea a cel putin o persoana, raniti si pagube materiale. Din directia responsabililor militari s-au facut auzite, deocamdata in surdina, critici la adresa Guvernului care a dat "unda verde" pentru lansarea ofensivei atat de tarziu. Generalul Adam, comandantul fortelor israeliene din Liban, a declarat ca armata a asteptat 10 zile pana ce i s-a permis sa atace. Un ofiter superior a declarat ca aprobarea ofensivei "a venit foarte tarziu, de aceea e mica probabilitatea unui succes consistent".
Rugaciuni pentru pace
Papa Benedict al XVI-lea si-a exprimat, ieri, speranta privind incetarea focului in Orientul Mijlociu si a cerut ca asistenta umanitara sa ajunga "prompt si eficient" la populatiile care au de suferit din cauza conflictului. Vorbind de la balconul resedintei sale de vara de la Castel Gandolfo (la sud de Roma), Suveranul Pontif a declarat indeosebi ca "atmosfera de vacanta nu trebuie sa faca sa se uite de conflictul grav din Orientul Mijlociu".
"Ultimele evolutii dau sperante ca vor inceta confruntarile si ca asistenta umanitara pentru populatii va fi prompta si eficace. Dorinta tuturor este ca pacea sa prevaleze in cele din urma asupra violentei si a fortei armelor", a afirmat Sfantul Parinte.
La Bucuresti, in cadrul Sfintei Liturghii duminicale, Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a rugat si a facut un apel pentru pace in Orientul Mijlociu. "Cu dragoste frateasca indreptam un cuvant din partea fiilor Bisericii noastre Ortodoxe catre Patriarhia Ierusalimului si catre Patriarhia Antiohiei, aflate in miezul acestui foc (...) sa-L rugam pe Dumnezeu sa reverse lumina dreptatii, a pacii, a iubirii, a dragostei in acea zona unde a izvorat pentru omenirea intreaga Lumina Adevarului si Dreptatii", a rostit Patriarhul. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.