Industria usoara va scadea anul acesta cu 20%, iar aproape jumatate dintre IMM-urile si microintreprinderile care activeaza in industria textila vor disparea dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Acestea sunt estimarile presedintelui Federati

Industria usoara va scadea anul acesta cu 20%, iar aproape jumatate dintre IMM-urile si microintreprinderile care activeaza in industria textila vor disparea dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Acestea sunt estimarile presedintelui Federatiei Patronale a Industriei Usoare, Maria Grapini, care sustine ca toata Europa se confrunta cu probleme in ceea ce priveste industria textila, principalul motiv fiind volumul mare de importuri din Asia. Mai mult, Grapini spune ca importul din Asia va inlocui productia din Europa. „Presiunea creata in acest an de cresterile salariale de cel putin 15-20%, de majorarea pretului la utilitati cu 30%, de noile costuri de mediu de minimum 10% si cele pentru retehnologizare, de minimum 5-20%, precum si de intarirea monedei nationale cu 15% va duce la scoaterea din piata a mai multor produse“, a precizat Maria Grapini.

Potrivit presedintelui FEPAIUS, incepand din 1989 industria textila a decazut, atat din punct de vedere al productiei, dar si in ceea ce priveste calitatea si competitivitatea produselor.

Daca in 1989 productia de textile se situa la 16.677 milioane de dolari, in 2005 aceasta a scazut la 5.512 milioane de dolari.

Grapini spune ca principala problema a acestui sector o reprezinta inexistenta unei strategii viabile in domeniu. „Se resimte foarte tare lipsa strategiei si a politicilor industriale pentru existenta unei productii de materii prime indigene, care sa permita dezvoltarea sectorului de confectii si pe produs integral, nu numai pe lohn“, a precizat Maria Grapini.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.