Ion Iliescu nu crede in schimbarea aliantelor pe parcursul guvernarii in timp ce presedintele PSD Mircea Geoana s-a aratat incantat sa constate ca, dupa un an si trei luni de la inceperea procesului de reforma interna, social-democratii se regasesc i
Ion Iliescu nu crede in schimbarea aliantelor pe parcursul guvernarii in timp ce presedintele PSD Mircea Geoana s-a aratat incantat sa constate ca, dupa un an si trei luni de la inceperea procesului de reforma interna, social-democratii se regasesc in toate formulele posibile de alianta. "Dialogul nu inseamna neaparat alianta la guvernare. Acum nu cred ca alianta la guvernare poate fi obiectul unor dialoguri intre PSD si cei de la putere. Acum. Deci, dialogurile sunt necesare intre partidele parlamentare, putere si opozitie - asta e una; si cu totul altceva este schimbarea aliantelor pe parcursul guvernarii. Eu nu cred ca astazi poate fi vorba de asa ceva", a declarat Ion Iliescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Valenii de Munte. Interventia lui Iliescu a fost comentata in presa ultimelor zile, surse apropiate fostului presedinte avansand chiar posibilitatea ca senatorul PSD sa se lanseze intr-un atac fara precedent la adresa actualei conduceri a partidului. Iliescu a refuzat insa sa raspunda la intrebari politice, declarandu-se deranjat de articolele aparute in presa, referitoare la declaratiile politice pe care ar fi urmat sa le faca cu aceasta ocazie. "Nu am venit la Valenii de Munte ca sa vorbesc despre PSD", a subliniat senatorul Ion Iliescu, "dar, daca voi fi util si solicitat, voi participa la asemenea dezbateri referitoare la problemele cu care se confrunta astazi PSD".
Dezinteresat de functii
El a tinut insa sa spuna ca nu mai este interesat de "nicio functie executiva pe linie de stat sau de partid", pentru ca nu are nevoie de functii ca sa poata "exercita o anumita influenta". Intrebat ce va face omul politic Ion Iliescu daca in 2007 vor fi alegeri anticipate, fostul presedinte a precizat ca nu va mai candida "pentru nicio functie executiva pe linie de stat sau de partid", pentru ca nu are nevoie de functii ca sa poata "exercita o anumita influenta". El a refuzat sa spuna daca PSD are nevoie de o noua conducere nationala, amintind de experienta neplacuta de la ultimul congres, cand a fost inlaturat de la conducere prin jocuri de culise. Iliescu a spus ca el este un simbol pentru social-democratie, o valoare prin sine insusi. "Nu-si poate permite un partid sa se debaraseze de niste valori", a conchis el. De altfel, el a spus ca nu este nevoie de un congres extraordinar al PSD, dat fiind ca cel ordinar "se apropie".
Geoana: PSD, in viitorul Guvern
In momentul in care Iliescu facea declaratii, presedintele PSD acorda un interviu in exclusivitate agentiei Rompres. Geoana a sustinut ca in mod cert PSD va participa la urmatoarea formula de guvernare. "De aceea, atat PNL, cat si PD trebuie sa stie ca PSD revine in forta, ca perioada noastra de confuzie s-a incheiat si ca vom merge singuri in alegerile anticipate si ca noi ne vom alege aliatii in functie de modul in care se vor adapta si vor sprijini oferta noastra de guvernare", a spus Mircea Geoana. El a atacat si subiectul migratiei politice, sustinand ca reprezinta una dintre "cele mai grave insulte aduse democratiei". "Ar fi o ipocrizie din partea mea sa neg faptul ca si PSD a contribuit la perpetuarea acestui fenomen, mai ales dupa alegerile din 2000. Intr-o oarecare masura, noi platim pretul unor excese de atunci pentru ca majoritatea celor care au plecat acum din PSD sunt membri care au venit la noi <<prin transfer>>", afirma Mircea Geoana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.