Ion Mihai Pacepa, fostul nr. 2 in spionajul romanesc, care a cerut, in 1978, azil politic in SUA, a dezvaluit in revista "National Review" ca fratii Fidel si Raul Castro au facut impreuna cu Nicolae Ceausescu trafic cu droguri. Dezvaluirile lui Pacep
Ion Mihai Pacepa, fostul nr. 2 in spionajul romanesc, care a cerut, in 1978, azil politic in SUA, a dezvaluit in revista "National Review" ca fratii Fidel si Raul Castro au facut impreuna cu Nicolae Ceausescu trafic cu droguri. Dezvaluirile lui Pacepa au aparut in contextul in care Raul Castro a fost desemnat ca succesor al fratelui sau.
Afacerea cu droguri a fost pusa la cale in 1972, cand Nicolae Ceausescu a facut o vizita la Havana. "Drogurile pot face mult mai mult rau imperialismului decat ar putea-o face armele nucleare", decretase Fidel. "Drogurile vor eroda capitalismul din interior", ii tinuse isonul Raúl. "Banii au ajuns in conturile bancare personale ale lui Ceausescu. Pana in 1978, cand am plecat definitiv din Romania, in acel cont, numit AT-78, se aflau circa 400 milioane de dolari - in ciuda cheltuielilor substantiale facute de Elena, atunci cand isi cumpara blanuri si bijuterii", afirma Pacepa.
Despre vizita la Havana, generalul roman afirma ca a fost momentul in care si-a dat seama ca Raul este cel care, de fapt, conduce Cuba, fiind si seful serviciului secret, DGI. "Fidel era conducatorul oficial, Raúl - pe post de factotum. Prima doamna a Cubei nu era sotia lui Fidel, ci cea a lui Raúl. Fidel tinea discursurile, ore-n sir. Raúl conducea economia Cubei, politica ei externa, comertul exterior, sistemul juridic, puscariile, turismul, ba chiar si hotelurile si plajele", povesteste I.M. Pacepa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.