Una dintre persoanele arestate in urma raidului antiterorist care a vizat anihilarea complotului de prabusire a unor curse transatlantice este liderul gruparii al-Queda din Marea Britanie, a dezvaluit Sunday Times, citand surse din cadrul serviciilor
Una dintre persoanele arestate in urma raidului antiterorist care a vizat anihilarea complotului de prabusire a unor curse transatlantice este liderul gruparii al-Queda din Marea Britanie, a dezvaluit Sunday Times, citand surse din cadrul serviciilor de securitate. Conform publicatiei britanice, unul dintre arestati este cel care a pus la cale comiterea unor eventuale atacuri teroriste, iar MI5 il urmarea inca din august 2005. Presupusul lider al-Queda din Marea Britanie, al carui nume nu poate fi facut public din motive juridice, are legaturi cu un al doilea suspect din Marea Britanie care a jucat un rol important in "facilitarea sprijinului acordat jihadului in Irak".
Ziarul exprima si nelinistea serviciilor de securitate in privinta faptului ca unii suspecti ar putea fugi, dintre care "cel putin doi" au reusit sa scape in timpul raidurilor politiei in noaptea de miercuri spre joi. In schimb, un membru operativ al retelei al-Queda, avand un rol-cheie in pregatirea atentatelor, a fost arestat in Pakistan, a anuntat ministrul de Interne de la Islamabad. Cel arestat este Rashid Rauf, un cetatean britanic, originar din Pakistan, membru operativ al al-Queda. Tot ieri, ziarul Sunday Mirror a publicat o informatie socanta, potrivit careia doi dintre suspectii investigati de autoritatile britanice - sot si sotie - intentionau sa isi sacrifice propriul copil in cadrul complotului de aruncare in aer a mai multor avioane comerciale. Anchetatorii cred ca unul dintre barbatii arestati intentiona sa urce intr-unul dintre avioane impreuna cu sotia, dispusa sa isi sacrifice si copilul in atacul sinucigas, iar substantele explozive urmau sa fie ascunse in sticla de lapte a micutului. Din acest motiv, autoritatile s-au vazut obligate sa le ceara tuturor mamelor aflate in aeroporturi sa guste din biberoane inainte de a urca in avion, pentru a dovedi ca nu sunt contaminate.
Patru conspiratii dejucate dupa 7 iulie
Cel putin patru comploturi care vizau comiterea unor atentate, au fost dejucate in Marea Britanie, dupa atacurile care au avut loc anul trecut, la 7 iulie, la Londra. Informatia a fost facuta publica, ieri, de ministrul de Interne britanic, John Reid, care a adaugat ca Londra crede ca primul atac terorist pus la cale de reteaua al-Queda pe teritoriul Marii Britanii dateaza din 2000, la Birmingham, inainte de invadarea Irakului si de tragedia de la 11 septembrie, informeaza BBC News. Reid a mai mentionat ca in custodia politiei se afla suspectii principali in cadrul planului ce viza prabusirea mai multor avioane. Si Sunday Telegraph noteaza ca acest complot este asociat cu campania de recrutare a studentilor musulmani din universitatile britanice pentru participarea la atacuri teroriste. Waheed Zaman, student la Biochimie si presedintele Asociatiei Islamice de la Universitatea Metropolitana din Londra, figureaza printre cei 24 de suspecti arestati. Surse din cadrul serviciilor de securitate spun ca "multi" dintre cei 24 aveau legatura cu mediile studentesti, confirmand temerile referitoare la amenintarea pe care o reprezinta recrutarea studentilor musulmani de catre grupuri radicale. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.