In 2005, piata romaneasca a asigurarilor a depasit un miliard de euro (venituri din prime brute subscrise), gradul de penetrare (prime brute subscrise raportate la Produsul Intern Brut) fiind de circa 1,54% (in crestere fata de 2004, cand acest indic
In 2005, piata romaneasca a asigurarilor a depasit un miliard de euro (venituri din prime brute subscrise), gradul de penetrare (prime brute subscrise raportate la Produsul Intern Brut) fiind de circa 1,54% (in crestere fata de 2004, cand acest indicator era de 1,46%).

In Europa Occidentala primele brute subscrise reprezinta aproximativ 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Valoarea primelor brute subscrise anual pe cap de locuitor in Romania este de circa 57 euro. Aceasta valoare reprezinta jumatate din cea inregistrata in statele Europei Centrale si de Est si este de 35 ori mai mica decat in tarile Europei Occidentale. Conform statisticilor, in 2005, densitatea medie a asigurarilor in tarile Europei Centrale si de Est a fost de 110 euro pe cap de locuitor, in timp ce, in tarile occidentale, densitatea medie se situa la aproape 2.000 de euro pe cap de locuitor. Fata de alte tari europene, diferentele sunt si mai mari. "Romania mai are cativa ani buni pana sa atinga o rata de penetrare a asigurarilor situata macar la nivelul mediu inregistrat in tarile Central si Est Europene. Aici, rata medie de penetrare in 2005 a fost de 2,66%", a declarat pentru Rompres reprezentantul Allianz Tiriac, Marius Onofrei.
Japonia este cea mai avansata tara, la nivel mondial din acest punct de vedere cu un grad de penetrare de 10,5% si o densitate a asigurarilor de aproximativ 3.000 euro pe cap de locuitor. Statele Unite ale Americii ocupa locul doi in ceea ce priveste ponderea primelor brute subscrise din activitatea de asigurari, cu 9% PIB si o valoare medie a primelor subscrise pe cap locuitor care depaseste 2.900 euro. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, potrivit legii, si in Romania asigurarea locuintelor va fi obligatorie, insa reprezentantii acestei industrii considera ca este dificil de previzionat care va fi reactia proprietarilor de locuinte la impunerea unei asemenea legi.
"In mod normal, vom putea vorbi despre eficienta actului normativ propus daca gradul de cuprindere in asigurare va depasi un minim de 85% (adica, din totalul locuintelor aflate in proprietate privata care se situeaza la nivelul a aproximativ opt milioane, cel putin 85%, adica aproximativ 6,8 milioane locuinte se vor asigura)", a precizat reprezentantul Allianz. Specialistii din domeniu spun ca in ultimii ani, in special in zonele urbane si mai ales in orasele mari, cererea de polite de asigurari facultative de locuinte a inregistrat un ritm de crestere destul de ridicat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.