influenta occidentala si sovietica, un grup de importanti analisti si oameni politici din diferite tari s-au reunit pentru a discuta situatia continentului, asa cum se prezinta ea astazi.
Reuniunea s-a desfasurat sub auspiciile "Yalta European S
influenta occidentala si sovietica, un grup de importanti analisti si oameni politici din diferite tari s-au reunit pentru a discuta situatia continentului, asa cum se prezinta ea astazi.
Reuniunea s-a desfasurat sub auspiciile "Yalta European Strategy", un ONG care sprijina candidatura Ucrainei la Uniunea Europeana. Dezbaterile au coincis cu serioasele framantari politice din Ucraina, care au dus la falimentul total al asa-numitei "revolutii portocalii". Pornind de aici si incercandu-se descifrarea celor petrecute in Ucraina, sensul discutiilor de la Ialta s-a orientat spre evolutiile din Europa rasariteana din 1989 incoace, concluzia fiind ca evenimentele revolutionare de atunci nu par a fi dat rezultatele scontate. Semnificative sunt in aceasta privinta relatarile trimisului special al cotidianului "International Herald Tribune", de fata la amintita reuniune.

Rabufniri nationaliste si conservatoare in Polonia si Slovacia
Fratii Kaczynski, noii lideri ai Poloniei, refuza ceea ce ei considera a fi valorile liberale impuse de UE. Guvernul de coalitie de la Varsovia, de orientare conservator-nationalista, vrea sa reintroduca pedeapsa cu moartea, ingradeste drepturile homosexualilor, urmareste sporirea rolului statului in economie si intarirea rolului Bisericii Catolice. In Slovacia, guvernul cu preponderenta socialista provoaca, de asemenea, motive de ingrijorare. In componenta guvernului condus de socialistul Robert Fico intra Partidul National, de tendinta xenofoba, condus de Jan Slota si Miscarea pentru o Slovacie Democrata, de orientare nationalista, avandu-l in frunte pe Vladimir Meciar, omul care, atunci cand s-a aflat la putere, a introdus cenzura presei, a intimidat opozitia si nu a facut nimic pentru a eradica coruptia si crima organizata. Acum, noul guvern militeaza pentru incetinirea reformelor economice. Pe de alta parte, Jan Slota ameninta cu restrangerea drepturilor de care se bucura etnicii maghiari si populatia roma.

Incertitudini politice in Cehia si tarile baltice
In Cehia, unde scandalurile de coruptie se tin lant, s-a instalat o stare de paralizie politica, de la alegerile parlamentare de acum doua luni. Conservatorii si socialistii au castigat acelasi numar de mandate, dar nu reusesc sa stabileasca un guvern de mare coalitie. In Estonia, Letonia si Lituania, guvernele se schimba aproape in fiecare an. Luna trecuta, guvernul lituanian a demisionat in urma unui scandal de coruptie.

Coruptie si sistem juridic viciat in Romania si Bulgaria


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.