Fostul sef al statului, senatorul Ion Iliescu, a condamnat ieri "diversiunea", "vanatoarea de vrajitoare" declansate de dosarele CNSAS si a afirmat ca trebuie aflate interesele si fortele interesate "de asa ceva".
"Este nevoie mai ales de tra

Fostul sef al statului, senatorul Ion Iliescu, a condamnat ieri "diversiunea", "vanatoarea de vrajitoare" declansate de dosarele CNSAS si a afirmat ca trebuie aflate interesele si fortele interesate "de asa ceva".
"Este nevoie mai ales de transparenta persoanelor publice, dar de aici si pana la aceasta diversiune, aceasta vanatoare de vrajitoare, care introduce un element de tensiune, de incordare, in loc sa gasim o cale de unire (...) se cultiva invrajbirea. Trebuie sa aflam ce interese, ce forte sunt interesate de asa ceva", a declarat fostul lider al PSD Ion Iliescu, la Valenii de Munte, in debutul cursurilor de vara ale Universitatii "Nicolae Iorga".
"Nu trebuie sa ne apucam sa aruncam pe piata lucruri care produc dezbinare. Atunci cand s-a discutat pe marginea legii Ticu Dumitrescu au fost numeroase voci din partea partidelor istorice care au tergiversat promulgarea acesteia. Ce scandal s-ar fi putut produce daca ar fi aparut dosarele lui Mircea Ionescu Quintus, Corneliu Coposu sau Paleologu?", a spus Iliescu.
Fostul sef al statului a declarat ca persoanele care au fost obligate sau santajate sa dea declaratii nu pot fi considerat ca fiind implicate in activitatile de politie politica ale regimul Ceausescu.
Iliescu considera ca deconspirarea dosarelor trebuie ''judecata mult mai atent'' si trebuie evitate discutiile pe aceasta tema ''intr-un climat de mahala generalizata si intr-un climat isteric, amestecate la gramada victime cu cei care pot fi incriminati ca au facut politie politica''.
''Delatiunea a fost un instrument de lucru al Securitatii si noi devenim sclavii Securitatii astazi", a spus Iliescu.
La manifestare au mai participat si senatorul Razvan Theodorescu, Gelu Voican Voiculescu, presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus.

Deranjat de speculatiile din presa
Ion Iliescu a afirmat ca refuza sa raspunda la intrebari politice, declarandu-se deranjat de articolele aparute in presa, referitoare la declaratiile politice pe care ar fi urmat sa le faca cu aceasta ocazie. El a mentionat ca s-au facut speculatii in presa, sugerandu-se chiar si ce ar fi trebuit sa declare la Valenii de Munte.
"Nu am venit la Valenii de Munte ca sa vorbesc despre PSD", a subliniat senatorul Ion Iliescu, "dar, daca voi fi util si solicitat, voi participa la asemenea dezbateri referitoare la problemele cu care se confrunta astazi PSD".
Ion Iliescu a mai declarat, pentru Rompres, ca organizarea unui congres extraordinar este tardiva, deoarece se apropie congresul ordinar, care va fi organizat cel mai probabil in luna martie a anului viitor.

Geoana saluta apelul presedintelui Basescu
Daca fondatorul PSD, senatorul Ion Iliescu, condamna "vanatoarea de vrajitoare" declansata de dosarele CNSAS si considera ca trebuie aflate fortele interesate "de asa ceva", presedintele PSD, Mircea Geoana, saluta apelul presedintelui Traian Basescu privind desecretizarea dosarelor demnitarilor.
"Dupa aproape doua decenii de democratie si cu putine luni inainte de intrarea in Uniunea Europeana, cred ca a venit timpul sa ne lepadam definitiv de fantomele trecutului", a declarat ieri Mircea Geoana, intr-un interviu acordat Rompres.
Desi este de acord cu descretizarea dosarelor, liderul PSD l-a avertizat pe presedintele Basescu ca ar face o "greseala istorica daca va ordona structurilor statului o desecretizare selectiva".
"Dosariada CNSAS nu trebuie sa devina o arma de vanatoare impotriva adversarilor politici ai celor care controleaza politic fluxul de dosare de la serviciile de informatii", a spus Mircea Geoana. Desi recunoaste ca dezbaterea pe tema informatorilor fostei Securitatii "ajuta Guvernul", Geoana nu crede ca cineva este interesat sa intretina artificial atentia pe acest subiect.
Potrivit presedintelui PSD, aceasta tema aparuta in urma unei solicitari a presedintelui tarii a fost preluata de mass-media "atat pe fondul lipsei de subiecte politice, cat si pe fondul interesului real al anumitor categorii pentru aflarea adevarului despre securitate, colaboratori si informatori".

Mircea Geoana: In toamna "se vor produce schimbari importante in PSD"
Mircea Geoana a anuntat ieri ca in toamna se vor produce schimbari importante in partid. "In mod cert, in toamna se vor produce schimbari importante in partid. PSD a reinceput sa creasca in sondaje si trebuie sa consolidam aceasta tendinta pozitiva prin noi actiuni de reforma interna care sa ne intareasca credibilitatea in fata opiniei publice. Urmeaza un Consiliu National in care vom stabili o formula noua a statutului, vom lansa Oferta de Guvernare, precum si o noua etapa a programului Generatia 2008. Toamna aceasta, PSD va face pasi importanti pe calea reformei, care vor schimba si mai mult in bine partidul", a declarat presedintele PSD in interviul acordat Rompres. Geoana s-a declarat incantat sa constate ca, dupa un an si trei luni de la inceperea procesului de reforma interna, PSD a devenit un partid care se regaseste in toate formulele posibile de alianta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.