Proiectul cablului electric submarin intre Romania si Turcia a intrat in faza a doua de derulare. Valoarea totala a studiul de fezabilitate al cablului submarin este de aproximativ 1.500.000 euro. Romania va investi aproximativ 150 de milioane de eur

Proiectul cablului electric submarin intre Romania si Turcia a intrat in faza a doua de derulare. Valoarea totala a studiul de fezabilitate al cablului submarin este de aproximativ 1.500.000 euro. Romania va investi aproximativ 150 de milioane de euro in realizarea proiectului, valoarea totala a acestuia ridicandu-se la 300 milioane euro, a declarat pentru Rompres directorul general Transelectrica SA, Stelian Gal.

Proiectul cablului electric submarin intre Romania si Turcia a intrat in faza a doua de derulare, dupa ce o delegatie condusa de ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a inaintat partenerilor turci propunerea de incheiere a fazei initiale, care include studiul de sistem pentru cablul submarin. Partea romana a prezentat si un memorandum care include calendarul de desfasurare a fazelor urmatoare ale proiectului, respectiv elaborarea ofertelor de participare la finantarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect, informeaza Ministerul Economiei si Comertului (MEC). In cadrul discutiilor dintre cele doua delegatii a fost abordat si proiectul Nabucco. Oficialii turci si-au manifestat disponibilitatea pentru dezvoltarea noilor etape in derularea proiectului. Ulterior, reprezentantii celor cinci state participante vor avea o intrevedere pentru a stabili fazele urmatoare ale proiectului de constructie a gazoductului. Durata de realizare a proiectului va fi de aproximativ doi ani, proiectul urmand a se incheia in 2009, potrivit aprecierilor oficialilor Transelectrica. Initial operatorii acestui proiect au fost Transelectrica si compania omoloaga turca, acestia nefiind interesati de o participare majoritara, ci de fezabilitatea proiectului si atragerea unor investitii private. Ulterior au fost luate in calcul posibile legaturi intre Romania si Turcia, respectiv Ucraina-Turcia sau Polonia-Turcia si primirea unei contributii financiare considerabile din partea Suediei.
Cablul va fi conectat in Romania la statia de 400 de kV Constanta Nord, iar in Turcia la statia de 400 de kV Pasakoy. Nivelul propus de tensiune a cablului va fi de 400 de kV. Capacitatea propusa a cablului este de 1.000 MW bidirectional, lungimea cablului se va ridica la circa 400 de km, acesta urmand sa fie plasat la o adancime maxima de 1.000 de metri.

Valoarea totala a studiului de fezabilitate este de 1.500.000 euro
In iunie 2005, Transelectrica si compania omoloaga din Turcia, Teias, au semnat un Memorandum de Intelegere pentru elaborarea in comun a studiului de oportunitate referitor la construirea unui cablu submarin de inalta tensiune, de interconectare intre sistemele energetice din Romania si Turcia, iar in februarie 2006, in contextul Forumului de afaceri romano-turc, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, si ministrul energiei si resurselor naturale din Turcia, Hilmi Guler, au semnat la Istambul Declaratia Comuna privind cooperarea in domeniul energiei electrice. Acest document certifica proiectul de construire a cablului submarin de transport al energiei electrice intre Romania si Turcia. Valoarea totala a studiul de fezabilitate al cablului submarin este de aproximativ 1.500.000 euro. Romania si Turcia vor finanta in mod egal, in proportie de cate 25% acest studiu. Conform declaratiilor ministrului Economiei si Comertului, in urma intalnirii avute, la Stockholm, cu ministrul suedez al Industriei si Comertului, Thomas Ostros, Suedia va acorda 50% din valoarea studiului de fezabilitate al proiectului privind construirea cablului submarin dintre Romania si Turcia, reprezentand 750.000 de euro.

Peste 7 milioane de actiuni vor fi listate la bursa
Compania intentioneaza sa listeze la bursa 7,3 milioane de actiuni, dintre care 40% se adreseaza micilor investitori, iar 60% marilor investitori. Pachetul minim de actiuni care poate fi achizitionat este de 20.000 RON, a aratat directorul general al societatii Transelectrica, Stelian Gal. Initiatorii proiectului au subliniat importanta acestui proiect pentru exportul de energie romaneasca, avand in vedere si cresterea consumului de energie cu 7-8 procente pe an inregistrat in Turcia in ultima perioada, existand posibilitatea ca aceasta sa se confrunte in curand cu un necesar de energie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.