a devenit deja o strategie de dezvoltare. Companii din sectorul IT&C, din industria componentelor auto sau textila au gasit pe piata romaneasca un loc prielnic pentru relocarea unitatilor de productie. Au inchis ochii in fata infrastructurii prec
a devenit deja o strategie de dezvoltare. Companii din sectorul IT&C, din industria componentelor auto sau textila au gasit pe piata romaneasca un loc prielnic pentru relocarea unitatilor de productie. Au inchis ochii in fata infrastructurii precare si a birocratiei si au ales forta de munca ieftina si specializata. Necesitatea reducerii costurilor, concentrarea pe anumite nise de piata, dar, in unele cazuri, si stigmatul falimentului i-au adus pe straini cu arme si bagaje pe pamant romanesc.
In domeniul componentelor auto, numarul societatilor mixte si al furnizorilor straini instalati in Romania s-a triplat in ultimii trei ani, sustin surse din piata auto. Producatori mondiali de componente auto din Franta, Italia, Germania, Belgia, SUA si Japonia au construit linii de productie in tara noastra, acestea concentrandu-se cu precadere la Pitesti, Timis, Sibiu, Brasov si Ploiesti. SNR Roulments si Caucho la Sibiu, Yazaki si Johnson Controls la Ploiesti, Coindu, Coficab si Yazaki la Arad, Pirelli/Continental la Slatina sau Schlemmer la Satu Mare sunt cateva dintre companiile straine atrase de Romania. "Conditiile de investitii sunt favorabile aici", spun americanii de la Johnson Controls Romania. Cea mai mare parte a productiei este manufacturata pentru piata romaneasca: "Avem trei locatii in Romania. Una - la Pitesti (Colibasi), deschisa in octombrie 2002, unde producem numai pentru Romania. Apoi, mai avem inca doua locatii, una in Pitesti, unde producem garnituri pentru Dacia, si una in Ploiesti, unde producem garnituri pentru export", ne-au explicat oficialii companiei.
Costuri mai mici cu 15%
Potrivit unui raport de consultanta Economist Intelligence Unit (EIU), delocalizarea, in tarile cu mana de lucru ieftina, a serviciilor de call center, back office si a activitatilor tehnice, determina, in medie, o reducere a costurilor cu 15%. Dupa ce a trecut prin restructurari importante, Hewlett Packard, una dintre cele mai mari companii de servicii IT, si-a deschis birouri la Bucuresti, Sofia si Bratislava.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.